5 tips voor een succesvolle webshop

Joep GommansColumns

Online ondernemen is net als offline ondernemen. Ik zeg het vaak tijdens mijn workshops als het gaat over sociale media, een website of webshop. Vaak kijken ondernemers anders tegen deze twee werelden aan, terwijl ze helemaal niet zo verschillend zijn. Het gaat mis op het moment dat jouw identiteit online niet meer lijkt op jouw echte identiteit in de winkel. Als je twijfelt over jou online strategie, jouw inrichting van jouw webshop, of het type bericht dat succesvol zal zijn op sociale media, vraag je dan gewoon af waar klanten in je normale winkel behoefte aan zouden hebben. En pas dat online toe.

 

Tip 1: Beelden zeggen meer dan woorden

In de winkel liggen jouw smakelijke producten uitgestald waardoor de zintuigen van de klant direct geprikkeld worden. Het beoordelen van het product begint immers met je ogen. Nog voordat je iets hebt kunnen ruiken of zelfs proeven. In een webshop is dat niet anders. Mooie productfoto’s zullen klanten eerder tot aanschaf verleiden. Op bijna alle grote websites die we kennen zie je dat productfoto’s een helder witte achtergrond hebben. Dat is niet voor niets. In een webshop wil je dat er maar één ding is dat de aandacht grijpt, en dat is het product. Je kunt dan natuurlijk wel een sfeerfoto knippen van het product met allerlei toeters en bellen, maar dat type foto is meer geschikt voor sociale media. En ook nog eens veel meer werk om te fotograferen. Een perfecte productfoto hoef je vandaag de dag niet meer te laten schieten door een fotograaf. Jouw smartphone, een lightbox, een app en een beetje hulp van mij zorgt voor het perfecte plaatje!

 

Tip 2: De inrichting van jouw webshop

Richt jouw webshop net zo in als je reguliere winkel. Vraag je af op welke plek het product moet liggen. En hoe je de producten groepeert. Bepaal welke informatie nodig is om te tonen. Denk aan ingrediënten, allergene stoffen en een wervend verhaal. Dat doe je niet alleen voor jouw klant, maar ook voor Google. Die indexeert namelijk elk stukje tekst dat op jouw webshop staat. Beschik je over een video waarin je laat zien hoe een product gemaakt wordt? Of een 360 graden video? Zet deze dan ook bij het product. Werk met gerelateerde producten om bijverkoop te stimuleren. Zorg ervoor dat jouw complete assortiment dat op dit moment beschikbaar is ook op de webshop staat. Daarmee heeft de webshop een meerwaarde ten opzichte van jouw fysieke winkel.

 

Tip 3: Techniek en openingstijden

Zorg voor gebruiksvriendelijke en snelle techniek. Zowel voor de klant, als voor jezelf. Beschik je over bakkerijautomatisering van bijvoorbeeld Marti Orbak? Zorg dan voor een Extra Vestiging webshop die gekoppeld is. Dat zorgt ervoor dat de webshop altijd up to date is op een gebruiksvriendelijke manier. Veel klanten bestellen pas in de avonduren. Probeer jouw webshop dus zolang mogelijk open te houden voor bestellingen voor de volgende dag. In de praktijk kom in bakkers tegen waar je tot vanavond 23 uur kunt bestellen voor de volgende dag. Een van mijn klanten (met meerdere filialen) overweegt zelfs de deadline te gaan verzetten naar 6.00 uur ’s morgens. En ja, ik ken vanzelfsprekend de praktische organisatorische uitdagingen. Maar uitdagingen zijn er om te overwinnen.

 

Tip 4: Promotie van de webshop

Jouw klanten gaan niet spontaan online bij je bestellen. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Ze blijven bij voorkeur lekker doen wat ze altijd al deden. Promoot dus jouw webshop actief. Zowel op drukwerk in je winkel, als in online promoties. Zorg ervoor dat er in berichten op sociale media telkens weer linkjes staan naar de webshop. Zeker wanneer je in het bericht een specifiek product aanprijst. Werk met QR-codes op drukwerk of prijskaartjes om de weg naar de webshop met de smartphone te vergemakkelijken. Werk met couponcodes om webshopbestellingen extra te stimuleren. Stuur een nieuwsbrief waarbij je meerdere linkjes inbouwt naar de webshop. Een webshop genereert e-mailadressen, en die e-mailadressen mag jij weer gebruiken om informatie te sturen over vergelijkbare producten. Daarvoor heb je, ook binnen de AVG wetgeving, geen actieve toestemming nodig wanneer je mailt met bestaande klanten.

 

Tip 5: Actueel houden

De laatste tip is het actueel houden van de webshop. Als een klant in februari nog het kerstassortiment aantreft in de webshop dan zal dit niet bevorderlijk zijn voor de online omzet. Hoe zouden klanten het vinden om in jouw fysieke winkel in februari nog kerstbrood te zien liggen? Zorg ervoor dat je de webshop net zo onderhoudt als jouw fysieke winkel. Altijd netjes, actueel en met een goede vulgraad!

Workshop meer omzet met jouw webshop door Bakkerij Support en Marti Orbak Software

Wil je zelf, met jouw eigen smartphone, mooie foto’s maken voor jouw EXTRAvestiging Webshop? En zou je meer willen doen aan webshoppromotie? Marti Orbak Software organiseert samen met Bakkerij Support een actieve workshop die jou direct iets oplevert. Na een korte uitleg ga je met de smartphone aan de slag en maak je foto’s van jullie eigen producten. Je ontvangt aan het einde van de workshop een Foldio3 Lightbox met smartphonestatief t.w.v. € 200,-, jouw zelfgemaakte productfoto’s, kant en klaar voor gebruik, een uitgewerkte webshopactie inclusief promotiemateriaal en praktische tips en tricks voor productfotogratie en webshop promotie. Interesse? Kijk op https://www.marti-orbak.com/workshop/