Artificial Intelligence in de bakkerij: de toekomst is nu!

Joep GommansColumns, Online ondernemen

AI, of Artificial Intelligence, is al een tijdje hot. Maar wat betekent het nou precies voor jou als bakker in 2023? En hoe kan je er vandaag al op inspelen? Laten we eens kijken naar enkele praktijkvoorbeelden.

Een van de manieren waarop AI al ingeburgerd is, is door het gebruik van chatbots. Deze zijn te vinden op veel websites en helpen klanten bijvoorbeeld met het beantwoorden van vragen of het doorgeven van informatie. In 2023 zullen chatbots steeds meer geavanceerder worden en ook op andere manieren ingezet kunnen worden, zoals het doen van reservaties of het afhandelen van bestellingen. De bekendste chatbot die de laatste tijd regelmatig in het nieuws is, is de chatbot van ChatGPT. Maar ook Google en Microsoft’s Bing zetten met grote snelheid stappen in de wereld van zoeken met behulp van AI.

Maar chatbots zijn niet het enige waar AI zijn intrede zal doen. Zo zijn er al bedrijven die gebruik maken van AI om hun producten te ontwerpen. Zo kan AI bijvoorbeeld helpen om meubels te ontwerpen die perfect passen bij de wensen van de klant. Ook in de fashion-industrie wordt al gebruik gemaakt van AI om kleding te ontwerpen die aansluit bij de laatste trends. Hoe lang duurt het voordat AI een eigen taart kan ontwerpen?

Daarnaast zal AI ook steeds meer gebruikt worden in de logistiek. Zo zijn er al bedrijven die drones gebruiken om pakketten te bezorgen, en in 2023 zullen we waarschijnlijk steeds meer zulke toepassingen zien. Ook zullen robots steeds vaker ingezet worden om bijvoorbeeld producten in magazijnen te verplaatsen of te scannen.

Maar wat betekent dit nou voor jou als bakkerij ondernemer? In de eerste plaats is het belangrijk om je bewust te zijn van deze ontwikkelingen, zodat je er op tijd op kunt inspelen. Zoek uit wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf en overweeg of het interessant is om hier gebruik van te maken. Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat AI ook een aantal risico’s met zich meebrengt. Zo kan het zijn dat bepaalde mensen hun baan verliezen door de komst van AI, wat weer kan leiden tot sociale problemen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoe je hier mee omgaat.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat AI de toekomst is. En of je het nu leuk vindt of niet, het is aan jou om te beslissen hoe je hiermee omgaat. Ga je mee met de tijd en de kansen grijpen die AI je biedt, of blijf je bij het oude en loop je het risico achter te raken? De keuze is aan jou.

En oh ja, voor degenen die het nog niet door hadden: deze hele column is geschreven door Artificial Intelligence. Ben je nou niet onder de indruk?

*Deze column is in gedrukte vorm tevens verschenen in vakblad Bakery Next