Ben jij al aan de podcast?

Joep GommansColumns

Het fenomeen podcast bestaat al bijna 20 jaar, toch neemt de laatste jaren de populariteit in Nederland pas echt toe. Een podcast is een audio-uitzending op aanvraag. De naam is een verbastering van Apple‘s iPod en Broadcast, het Engels voor uitzenden. Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder wel eens een podcast luistert. Dat betekent dat bijna 7 miljoen Nederlanders het medium gebruikt. Het aantal luisteraars stijgt al jaren, en ook de intensiteit van luisteren wordt hoger. Gemiddeld luistert een podcast-gebruiker 116 minuten per week.

Zelf ben ik al ruim twee jaar een vaste luisteraar van diverse podcasts. Een podcast laat zich gemakkelijk beluisteren op momenten waarop je ook andere dingen aan het doen bent. Bijvoorbeeld in de auto, tijdens het hardlopen, of tijdens het wandelen van een ronde met de hond. Voor de ontspanning luister ik graag naar true crime podcasts. Of naar verhalen achter interessante personen of bedrijven. Er zijn ook Podcasts waar je als bakkerondernemer veel inspiratie uit kunt halen. Ik tip graag enkele interessante series:

  • Dé Klantenpodcast, BNR. De podcast van Daniëlle de Jonge over eigentijdse klantgerichtheid met elke aflevering praktische tips, verfrissende inzichten en praktijkvoorbeelden die je helpen om de verwachtingen van jouw klanten te overtreffen. De afleveringen tot juni 2020 zijn een co-productie van Jos Burgers en Daniëlle de Jonge. Voor de Jos Burgers Fans zoals ikzelf zijn deze afleveringen in het bijzonder een aanrader.
  • Smaakmakers. Beluister aflevering 57 voor inspiratie van foodverantwoordelijke Frans Goenee van de Efteling. Samen met Bakeplus maakte smaakmakers een interessante podcast over het neerzetten van horecaconcepten. Iets waarvan we in de bakkerijsector ook zeker kunnen leren. Het verhaal van de ‘deugnieten’ laat wat mij betreft uitstekend zien hoe je op een creatieve wijze extra beleving en plezier in je winkel kunt brengen. Of laat je in aflevering 58 en 59 inspireren door het bezoek aan Robèrt van Beckhoven.
  • Over klanten gesproken van Sydney Brouwer. In deze podcast gaat Sydney, spreker en specialist op het gebied van klantbeleving en klantgerichtheid, in gesprek met andere experts uit het veld over klantgerelateerde onderwerpen. Met als doel jou maandelijks een dosis kennis, inspiratie en energie te geven voor de volgende stap naar een betere klantbeleving.
  • Denktank. De podcast voor leiders en professionals die nóg beter willen worden in hun werk. Je krijgt slimme inzichten over leiderschap, beïnvloeding & persoonlijke productiviteit. Sprekende namen binnen de stal van Denktank zijn Jos Burgers, Crist Coolen, Ben Tiggelaar, Remco Claassen en Jan van Setten. Luister zeker even naar aflevering 8.
  • Hoge Bomen, BNR. In het eerste seizoen van Hogescholen Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe konden zij van Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retailsupermacht? In aflevering 1 krijg je een mooi inzicht in de psychologie die op de supermarktvloer wordt toegepast.
  • Last but not least: Passie in de Verswereld van Frans van Erkel. De Podcast voor en van versondernemers en voor iedereen die ambachtelijk verantwoord voedsel belangrijk vindt. De Podcast bestaat uit interviews met versondernemers en inspirerende personen die passie hebben voor de versbranche. Een Podcast waar ik zelf onlangs de geïnterviewde van mocht zijn. De aflevering is te beluisteren via jouw favoriete Podcastapp of luister ‘m HIER ONLINE

Ik wens je veel Podcastplezier. En heb je nog luistertips voor mij? Ik hoor ze graag!

Deze column is tevens verschenen in vakblad Bakery next