Bewust (on)gezond genieten?

bakkerijsupportAssortimentsmanagement, Columns

Nu het einde van het jaar met rasse schreden dichtbij komt publiceren tal van websites en magazines lijstjes met trends voor 2018. Mijn bijzondere interesse ligt dan natuurlijk op het gebied van de Food- en Marketingtrends. Wat mij opvalt deel ik graag met je.

De trend van lokaal en eerlijk voedsel met een duidelijke herkomst zal volgens de kenners zeker nog verder doorzetten. Een ontwikkeling waar we als ambachtelijke bakkers maximaal van moeten kunnen profiteren. Het is dan wel belangrijk dat je jouw verhaal op een goede manier aan de man brengt. Deel je passie, laat je proces en ingrediënten zien en doe dit zowel offline als online.

Ongezonde producten zullen nog minder ruimte krijgen in ons weekmenu. Een opvallende voorspelling is dat de consument bewust zal gaan kiezen voor gezond (dagelijks voedsel) of ongezond (trakteermoment). Onder het mom ‘als je zondigt geniet er dan ook écht van’, ligt er een mooie kans voor de ambachtelijke bakker. Richt je met (volkoren)brood op het gezonde dagelijkse voedsel, zorg voor een geluksmomentje met een smaakvol en gebalanceerd gebaksassortiment.

Minder is meer. Producten en recepten met basisgrondstoffen hebben de voorkeur. Terug met beide benen op de grond. We willen weer ruiken, proeven en voelen. Minder voedselverspilling past ook binnen deze trend. Producten en ingrediënten gebruiken van kop tot staart. De consument is bewust van wat zij eet, consumeert of dus consumindert.

Ingrediënten die extra aandacht krijgen in 2018 zijn eetbare bloemen, paddenstoelen, oosterse kruiden, de paarse yam, gember, berkensap en boekweit. Misschien dat je niet direct een idee krijgt voor een nieuw taartje of brood, maar origineel zijn de ingrediënten in elk geval wel. Vlees zal een minder prominente plek gaan innemen, het aandeel flexitariërs groeit nog altijd.

Genoeg stof tot nadenken wanneer je moe en voldaan na al het decembergeweld toe bent aan jouw zakelijke goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik wens je er veel wijsheid, succes en plezier mee. Maar bovenal wens ik je een goede decembermaand, fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018 toe!

*Deze column is tevens in gedrukte vorm verschenen in vakblad Bakkerswereld