De Boer en de bakker – Joep Gommans – Bakkerij Support

bakkerijsupportColumns, Promotie, Storytelling

De boer en de bakker

*geschreven in het verleden als eigenaar van Bakkerij Gommans BV

 

De boer en de bakker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, alleen zijn we dat een beetje vergeten. Ik kan me de verhalen herinneren van mijn Opa die vertelde dat elke boer naar onze bakkerij kwam om van zijn eigen fruit verse vlaai te laten maken. Dat mijn opa vervolgens waarschijnlijk al het fruit in een grote bak gooide om elke boer daarna zijn “eigen” vlaai te leveren ter zijde 😉

 

De essentie van het verhaal is de korte lijn tussen boer en bakker die toch altijd zo gangbaar was vroeger. Tegenwoordig komt alles uit een zak, pak, fles of blik….. (zie ook de Blog “melk komt van de koe”)

In Noord-Limburg zijn we de gelukkigste bakkers van het land. Een enorm rijke regio gevuld met boeren en telers die zorgen voor ontelbare soorten fruit, groenten, graan en vee. Toch deden we er tot 2010 weinig mee. Al vanaf de bakkersschool zijn we verpest met de gedachte dat alle grondstoffen die je gebruikt uit houdbare verpakkingen komen in gecondenseerde vorm. Zo jammer, want Wageningen (de plek waar ik m’n bakkersschooljaren doorbracht) was toch ook omgeven met weilanden!

 

In oktober 2010 kwam voor ons het keerpunt. We kregen de verloren passie voor onze eigen streek terug en gingen de strijd tegen grondstofvervlakking aan samen met boeren en telers. We haalden onze handen even uit het deeg en waren fulltime productontwikkelaar, met grote complimenten aan mijn broer Bas die zijn bakkershart even helemaal de vrije loop kon laten gaan.

 

Inmiddels telt ons assortiment producten vervaardigd met oranje paprika’s, blauwe bessen, aardbeien, appels, spelt, gerookte paling, rabarber, champignons, verse koeienmelk en eieren. Allemaal uit eigen streek, en samen met boeren en telers die zelf ook actief de consument opzoeken via hun streekwinkel of boerenterras. Samen dragen we dit verhaal nu naar buiten en onze klanten zijn razend enthousiast! Via google maps hebben we een interactieve plattegrond gemaakt met daarop alle adressen en activiteiten. Ook kunnen onze klanten en toeristen hiermee een eigen fietsroute samenstellen, natuurlijk ook rechtstreeks te bereiken via een QR-code die in de winkel hangt. Bakker en boer gaan natuurlijk wel met de tijd mee 😉

 

Ik besef me dat we in onze regio geluk hebben met het aanbod, maar bakkers kom op: gebruik die pure grondstoffen rechtstreeks vanaf de bron. Zoek de samenwerking met die boeren en telers en ontdek de gedeelde passie voor mooie grondstoffen en producten. Vergeet vervolgens niet je verhaal te vertellen via zoveel mogelijk verschillende media; traditionele media, je website, social media, weblogs. Be good and tell it! Ook jullie klanten worden er blij van, zeker weten!

 

Joep Gommans

Bakker met passie voor brood, boeren en telers!