Duurzaam bakken: een fluitje van een cent?

Joep GommansColumns

Als bakker ben je elke dag bezig met het maken van heerlijke producten voor je klanten. Je gebruikt verse ingrediënten, je let op de kwaliteit en de hygiëne, en je probeert je te onderscheiden van de concurrentie. Maar hoe zit het met je ecologische voetafdruk? Hoe groen is jouw bakkerij?

 

Duurzaam ondernemen is niet alleen een trend, maar een noodzaak. Het klimaat verandert, de grondstoffen worden schaarser en de consumenten worden kritischer. Als je niet meedoet, loop je het risico om achter te blijven. Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je imago en soms zelfs voor je portemonnee . Het betekent dat je rekening houdt met de impact van je bedrijf op de samenleving en de toekomstige generaties. Het betekent ook dat je kansen ziet om te innoveren en te besparen.

 

Hoe kun je als bakker duurzamer worden? Er zijn veel mogelijkheden, maar ik deel graag voorbeelden die ik veel tegen kom:

 

  • Gebruik lokale grondstoffen. Zo verminder je de CO2-uitstoot van het transport en steun je de lokale boeren, telers en andere leveranciers. Bovendien zijn lokale producten vaak lekkerder.
  • Wees kritisch op het gebruik van verpakkingsmaterialen. Verminder het gebruik van plastic en stimuleer consumenten om verpakkingen te hergebruiken.
  • Ga verspilling tegen. Plan je productie goed en houd rekening met de vraag van je klanten door goed te automatiseren en de kengetallen goed te interpreteren. Verkoop producten die overblijven met korting of doneer ze aan een goed doel.
  • Composteer of recycleer je afval.
  • Investeer in energiezuinige apparatuur, zoals ovens, koelinstallaties, zonnepanalen, een bio-vergister of zuinige verlichting.

 

Be good and tell it!

 

Communiceer over je duurzame acties. Laat je klanten weten wat je doet om duurzamer te worden. Gebruik bijvoorbeeld een keurmerk, een logo of een slogan op je verpakkingen, website of social media. Zo laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord bent en trek je meer klanten aan.

 

Duurzaam bakken hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Het is juist een kans om je te onderscheiden en om bij te dragen aan een betere wereld. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak van duurzaam bakken een fluitje van een cent! En heb je hulp nodig? Ik help graag!

 

*Deze column is ook verschenen in vakblad Bakery Next.