Een verspillingsvrij ambachtelijke bakkerijbranche in 2030!

Joep GommansColumns, Voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem in de bakkerijbranche. Ik weet dat als geen ander. Als ik bij bakkerijen kom, zie ik vaak hoeveel lekkernijen er aan het eind van de dag overblijven. Dat doet me pijn, want ik weet hoeveel passie, tijd, energie en grondstoffen er in dat brood zitten. En dan te bedenken dat ons ambachtelijke brood op het moment van weggooien nog ongeveer net zo vers is als het brood dat pas in de supermarkt arriveert! Dat is toch zonde?

Natuurlijk zijn er al verschillende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Denk aan de voedselbank, waar veel bakkers hun overtollige brood aan doneren. Of aan de verkoop van brood van gisteren in sommige winkels, voor een lagere prijs. Of aan een app als Too Good To Go, waarmee je voor een klein bedrag een verrassingspakket met producten die anders weggegooid zouden worden kunt kopen. Maar ondanks deze oplossingen wordt er nog steeds veel te veel voedsel verspild in de bakkerijbranche. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld nog 6% van het geproduceerde brood wordt weggegooid. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de bakker.

Daarom heb ik me ten doel gesteld om de ambachtelijke bakkerijbranche verspillingvrij te maken in 2030. Ik geloof dat het mogelijk is om met slimme technologie, innovatieve concepten en samenwerking in de keten de voedselverspilling tot nul te reduceren. Daarvoor ben ik op dit moment bezig met een start-up, waarvoor ik ben aangemerkt als een van de tien voedselvernieuwers in Nederland binnen het Business Innovation Program Food (KIJK HIER voor meer info over dit programma).

Een van de andere manieren om voedselverspilling te voorkomen is om mee te doen aan de Verspillingsvrije Week van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dit is een week waarin miljoenen Nederlanders de uitdaging aangaan om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik vind het fijn om te zien dat ook de bakkerijbranche actief heeft meegedaan aan de Verspillingsvrije Week. Ik denk dat de Verspillingsvrije Week een mooie kans is om als bakkerijsector te laten zien dat we ons inzetten voor een duurzamere wereld. Ik hoop dat je net als ik hebt meegedaan aan deze week en dat je ook na deze week verspillingsvrij blijft. Want elke dag telt!

Ben je nieuwsgierig geworden? Houd dan mijn website in de gaten, want binnenkort zal ik meer onthullen over mijn start-up. Ik hoop dat je net zo enthousiast bent als ik over het tegengaan van voedselverspilling in de bakkerijbranche. Want samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen kruimel meer verloren gaat!