Fans zijn gratis marketingmedewerkers!

Joep GommansColumns, Winkelcoaching

Je hebt een bakkerswinkel waar iedereen fan van is. Je hebt een vaste klantenkring die elke dag bij je komt voor een vers brood, een lekker gebakje, of een gezellig praatje. Je hebt een goede reputatie in de buurt en je krijgt regelmatig nieuwe klanten die door je fans zijn doorverwezen. Je hebt een gemotiveerd team van medewerkers die met plezier hun werk doen en die de klanten in de watten leggen. Je hebt een goedlopende zaak waar je trots op bent en waar je plezier aan beleeft.

 

Is dit voor jou gesneden koek? Of klinkt het als een droomscenario? Misschien wel, maar het is zeker niet onmogelijk. Het is namelijk het resultaat van fans maken in de bakkerswinkel. Fans maken is de kunst van het verrassen, verwennen, en vermaken van je klanten, zodat ze niet alleen tevreden zijn, maar ook enthousiast, loyaal, en betrokken. Fans zijn meer dan klanten. Fans zijn ambassadeurs, vrienden, en gratis marketingmedewerkers.

 

Maar hoe maak je fans in de bakkerswinkel? Dat doe je door elke dag de verwachtingen van de klanten te overtreffen. Als je een goed product verkoopt met goede service, dan voldoe je exact aan de verwachtingen die klanten hebben wanneer ze een speciaalzaak binnenstappen. Niet meer niet minder. Doen wat de klant verwacht is dus niet genoeg om fans te maken. Je zult een stapje extra moeten zetten. Je ontvangt ze met een glimlach, een groet, en een compliment. Je helpt ze met een advies, een tip, of een suggestie. Je bedankt ze met een aardigheidje, een korting, of een cadeautje. Je zorgt ervoor dat elke keer dat ze bij jou komen, ze zich speciaal voelen.

 

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Dat doe je door te beginnen bij je medewerkers. Je medewerkers zijn de sleutel tot het succes van je bakkerswinkel. Zij zijn het die de fans maken of breken. Zij zijn het die de klanten verrassen, verwennen, en vermaken. Zij zijn het die de klanten binden of verliezen. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers dat ook doen? Door ze te inspireren, te motiveren, en te betrekken. Ga regelmatig zelf ‘aan de bak’ met verkoopmedewerkers. Een bakervaring blijft bij voor het leven. Het is leuk, leerzaam en goed voor de teambuilding. Geef waardering, erkenning en beloning. Je geeft ze feedback, complimenten, en schouderklopjes. Je geeft ze ruimte, vertrouwen, en verantwoordelijkheid. Je geeft ze voorbeelden, ideeën, en uitdagingen. En je geeft ze ook af en toe een verrassing, een verwennerij, of vermaak.

 

Fans maken in de bakkerswinkel is de beste manier om je zaak te laten groeien en bloeien. Fans zijn niet alleen goed voor je omzet, maar ook voor je imago, je sfeer, en je plezier. Fans zijn niet alleen goed voor jou als ondernemer, maar ook voor je medewerkers en je klanten.

 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met fans maken in jouw bakkerswinkel! En heb je hulp nodig? Ik help graag! 😊

Deze column is tevens verschenen in bakkersvakblad Bakkery Next