Gratis marketingmedewerkers voor jouw bakkerij!

Joep GommansColumns

Zeg je klanten, dan zeg je fans. Zeg je fans, dan zeg je ambassadeurs. En zeg je ambassadeurs, dan zeg je mond-tot-mondreclame. Dit zijn niet alleen woorden die uit mijn mond rollen, maar ook de essentie van mijn geloof als het gaat om het runnen van een bloeiende bakkerij. En laat mijn grote inspiratiebron, Jos Burgers, nu net een nieuw boek hebben geschreven met de titel ‘Superfijne klanten’. Hoewel dit boek ten tijde van het schrijven van deze column nog niet is verschenen, wil ik graag mijn visie delen op het belang van mond-tot-mondreclame voor de bakkerswinkel.

Stel je eens voor: een klant stapt je bakkerij binnen en wordt begroet door de heerlijke geur van versgebakken brood en verrast met superfijne service van jouw enthousiaste medewerkers. Ze proeven een stukje van je specialiteit en hun gezicht licht op van puur genot. Wat gebeurt er dan? Nou, laten we zeggen dat ze niet kunnen wachten om het goede nieuws te delen. Ze vertellen hun vrienden over de geweldige ervaring die ze hebben gehad, en voordat je het weet, staat de halve stad in de rij voor jouw heerlijke lekkernijen.

Maar laten we eerlijk zijn, dit soort magische mond-tot-mondreclame komt niet uit het niets. Het is het resultaat van iets veel diepers: een sterke band tussen jou en je klanten. Het draait allemaal om het creëren van die onvergetelijke ervaringen die mensen willen delen. En dat begint al bij het moment dat ze je bakkerij binnenlopen.

Dus hoe zorg je ervoor dat jouw klanten niet alleen terugkomen voor meer, maar ook jouw grootste fans worden? Nou, daar komt de kunst van klantenbinding om de hoek kijken. Het gaat er niet alleen om dat je de lekkerste broodjes bakt of de mooiste taarten versiert (hoewel dat zeker helpt), maar ook om het creëren van een sfeer waarin mensen zich welkom voelen en deel uitmaken van iets bijzonders.

Misschien organiseer je wel speciale evenementen waar klanten kunnen samenkomen en hun liefde voor goed eten kunnen delen. Of misschien geef je regelmatig een kijkje achter de schermen van je bakkerij, zodat klanten het vakmanschap kunnen zien dat schuilgaat achter hun favoriete lekkernijen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat het authentiek is en echt vanuit het hart komt.

Dus laat je niet verleiden door de lokroep van snelle marketingtrucs en kortstondig resultaat. Investeer in plaats daarvan in de kracht van klantenbinding en zie hoe jouw bakkerij transformeert van een gewone winkel tot een epicentrum van liefde, lekker eten en natuurlijk: mond-tot-mondreclame.

*Deze column is tevens verschenen in Vakblad Bakerswereld