Haal Energie uit Inspiratie: Kom je bakkerij uit!

Joep GommansColumns

Ik zie het te vaak om me heen: bakkerijondernemers die uitgeblust zijn. Het energiepeil is laag en men loopt op de tenen. Na corona lijkt het alsof we constant brandjes aan het blussen zijn. Tekorten aan (goede) medewerkers, hoge kostprijzen, hoge regeldruk. Ik weet hoe dat voelt, want ook ik ben weleens opgeslokt door de dagelijkse praktijk. Maar ergens moeten we die vicieuze cirkel doorbreken.

 

Het is verleidelijk om je terug te trekken in je eigen bakkerij en alleen maar te focussen op de problemen van de dag. Maar als je altijd in je eigen toko blijft, mis je de kans om te groeien. Je moet jezelf af en toe laten inspireren. Ga naar bijeenkomsten, praat met collega’s, bezoek een vakbeurs. Klinkt simpel? Dat is het ook, maar het werkt echt.

Ik spreek uit eigen ervaring. Ik weet hoe het is om vast te zitten in de dagelijkse sleur. Maar ik heb ook gemerkt dat grote veranderingen vaak volgen op inspiratiemomenten.

 

Natuurlijk blijven de dagelijkse brandjes bestaan. Maar als je jezelf de kans geeft om geïnspireerd te raken, ben je beter uitgerust om ze aan te pakken. Je ziet oplossingen waar je eerder alleen problemen zag. Misschien ontdek je zelfs een nieuwe passie of een innovatief product dat je bakkerij naar een hoger niveau tilt.

Begin klein. Bezoek een lokale bijeenkomst of een workshop. Praat met een collega die je al een tijd niet hebt gezien. Je zult merken dat je met nieuwe energie en ideeën terugkomt. Het gaat erom dat je even uit je eigen omgeving stapt en nieuwe perspectieven opdoet.

Het is tijd om de sleur te doorbreken. Zet de eerste stap en zoek een inspirerende bijeenkomst uit. Ga, luister, leer en laat je verrassen. Je bakkerij, je klanten en vooral jijzelf zullen je dankbaar zijn.

Laten we samen die vicieuze cirkel doorbreken en weer met plezier en passie aan het werk gaan. Het klinkt simpel, en dat is het ook!

 

*Deze column is tevens verschenen in bakkersvakblad BakeryNext