Hoe Vegan ben jij al?

Joep GommansColumns

Vegan, het is een term die sommigen misschien nog steeds doen zuchten. Maar laten we eerlijk zijn, de vegan golf is geen tijdelijke bevlieging, het is een blijver. En terwijl grote ketens en supermarkten al volop inspringen op deze trend, waar staan wij dan als ambachtelijke bakkers? Gaan we achter de massa aanhobbelen of nemen we de leiding?

 

Laten we voorop stellen: als ambachtelijke bakkers hebben we unieke kansen om echte vernieuwers te zijn, niet slechts volgers. Wij kennen ons vak, de ingrediënten en de processen als geen ander. Waarom zouden we deze expertise niet gebruiken om voorop te lopen in de plantaardige revolutie? Het introduceren van vegan opties in je bakkerij is niet gewoon een kwestie van meegaan met een trend. Het is een statement. Je laat zien dat jouw bakkerij innovatief is, klaar voor de toekomst en betrokken bij de wereld om ons heen. Dat je niet alleen maar meegaat met wat mainstream is, maar dat je actief zoekt naar manieren om je bedrijf en je ambacht te verduurzamen.

 

Neem bijvoorbeeld ‘De Vegan Bakker’ uit Heusden, waar eigenaar Lucas Vermeulen een bijzonder verhaal heeft. Lucas werd om gezondheidsredenen veganist en zag al snel in dat zijn nieuwe leefstijl niet alleen goed was voor zijn gezondheid, maar ook voor de planeet. Hij besloot deze filosofie door te voeren in zijn werk en opende naast zijn traditionele bakkerij een compleet vegan bakkerswinkel. Lucas pakte het slim aan. Hij organiseerde workshops waarbij hij vegan influencers uitnodigde. Deze influencers, met hun grote volgersaantallen op sociale media, leerden niet alleen hoe ze vegan lekkernijen konden bereiden, maar ze deelden hun ervaringen ook enthousiast met hun online gemeenschap. Deze aanpak heeft Lucas geen windeieren gelegd; de influencers werden ware ambassadeurs voor ‘De Vegan Bakker’. Ze hielpen met het opbouwen van een trouwe klantenkring die de bakkerij ziet als een hotspot voor innovatieve en smakelijke vegan producten.

 

Dit praktijkvoorbeeld laat zien dat het betrekken van de gemeenschap en het slim inzetten van sociale media je kan helpen om niet alleen je zaak te promoten, maar ook om een beweging te ondersteunen die steeds belangrijker wordt. Lucas en zijn team bouwen actief aan een groep van Vegan fans die niet alleen terugkomen voor meer, maar die ook als ambassadeurs optreden om anderen te inspireren hetzelfde te doen.

 

Dus zie veganisme niet als een lastige hindernis, maar als een kans om te laten zien wat we echt kunnen. Om te tonen dat ambacht niet stilstaat, maar juist voorop loopt in innovatie en duurzaamheid. Sta klaar om het voortouw te nemen, niet alleen voor je eigen zaak, maar voor de hele planeet.

 

*Deze column is tevens verschenen in bakkersvakblad Bakkerswereld