Kerstlijst? We leven niet in de jaren ’90!

Joep GommansColumns, Promotie

De kerstdagen staan weer voor de deur, en ik voel de opwinding in de lucht als ik met jullie praat. Laat me je vertellen, er is een manier om deze feestelijke periode zowel soepeler als winstgevender te maken. En nee, het is geen magisch recept, maar iets wat de meesten van jullie al in huis hebben: jullie webshop.

Nu weet ik dat velen van jullie al flink hebben geïnvesteerd in een online aanwezigheid, wat geweldig is. Maar, zoals ik vaak hoor en zie, ben ik nog steeds verbaasd over hoeveel bakkers die oude bestellijstjes uitdelen aan klanten, alsof we nog in de jaren ’90 leven. Jullie kennen de voordelen van een webshop, dus laten we die deze kerstperiode optimaal benutten.

Denk eens aan de voordelen voor jou en je klanten. Je hebt alle producten met prachtige foto’s en gedetailleerde informatie binnen handbereik. Je bent altijd bereikbaar, 24/7, zodat klanten op elk moment van de dag of nacht kunnen bestellen. Bovendien, mensen kunnen in alle rust browsen en bestellen, wat leidt tot hogere bestedingen.

Waarom geven sommigen van jullie dan nog die ouderwetse bestellijstjes uit? Het lijkt een beetje tegenstrijdig, nietwaar? Mijn advies: heroverweeg je aanpak en omarm de kracht van digitale technologie. Creëer een aantrekkelijke kerstflyer of folder boordevol foto’s, verhalen, QR-codes en promoties om klanten te verleiden je webshop te gebruiken.

Natuurlijk begrijp ik dat er altijd mensen zijn die niet kunnen of willen bestellen via de webshop. Maar hier komt het belangrijke deel: geef die traditionele bestellijstjes niet zomaar aan iedereen mee. Ongeveer één op de vijf mensen heeft behoefte aan zo’n a4-tje, terwijl de rest de webshop veel handiger vindt. Een goede instructie aan je medewerkers is essentieel. Zet die prachtige folders op de toonbank, in het volle zicht. Maar die ouderwetse bestellijstjes? Die houd je uit het zicht.

Het is ook belangrijk om geen aannames te maken over je klanten. Je zult verbaasd zijn hoe actief ‘oudere’ mensen vandaag de dag zijn op hun telefoon en tablet. Dus vergeet die vooroordelen en ga gewoon het gesprek aan met klanten waarbij je twijfelt over hun digitale vaardigheden.

Kortom, de kerstdagen zijn een gouden kans om je webshop in de schijnwerpers te zetten en het bestelproces voor jezelf en je klanten soepeler te maken. Dus, laten we dit jaar voor een beetje digitale magie tijdens de kerst gaan. Het deeg mag dan traditioneel zijn, maar je bedrijfsvoering hoeft dat niet te zijn.

Nog geen fantastische productfoto’s voor je webshop? Ik help je graag om dit voortaan zelf met jouw smartphone te kunnen doen!

 

Deze column is tevens verschenen in bakkersvakblad Bakerswereld