Het leven is te kort om slecht brood te eten! door Joep Gommans – Bakkerij Support

bakkerijsupportColumns

Het leven is te kort om slecht brood te eten

*geschreven in het verleden als eigenaar van Bakkerij Gommans BV

We schrijven hartje zomer, 30 graden op een camping in Zuid Frankrijk. De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en het ultieme vakantiegevoel wordt versterkt door de plaatselijke Boulangier die in alle vroegte heerlijk knapperige verse stokbroodjes bij de camping brengt. Heerlijk vinden we dat, de volle smaak van een echt Frans stokbroodje.

Smaak, die 100% voortkomt uit de liefde van de bakker die begrijpt dat smaak vanzelf ontstaat, als je het deeg maar voldoende tijd geeft om te rijzen en tot ontwikkeling te komen. Smaak, die bij de Franse bakker al begint bij de bereiding van zijn eigen natuurgist, zijn kindje, zijn levain. In de natuurgist stopt de bakker al zijn ziel en zaligheid, deze natuurgist wordt beschermd en bewaakt. Een goed brood smaakt overal hetzelfde. Mensen beweren dat een stokbrood in Frankrijk anders smaakt vanwege het simpele feit dat je in Frankrijk bent, ik durf te beweren dat dit lariekoek is!

Het klinkt zo makkelijk, smaak ontstaat vanzelf, kwestie van wachten. En toch waren wij, en met ons zo’n beetje de hele bakkersbranche, het toch vergeten. In Nederland wordt de markt gedomineerd door de industrie. 80% van alle broden in Nederland worden door de industrie gebakken en verkocht. Logisch dat onze grondstoffenleveranciers zich laten leiden door deze grootste afzetmarkt, en steeds meer mixen op de markt gingen brengen om ongeschoolde mensen ook een brood te kunnen laten bakken. Wij als domme bakkers lieten ons leiden door de industrie, en kochten de afgelopen jaren steeds vaker dezelfde samengestelde mixen, en vergaten waar het echt om draait bij het bakken van een goed brood.

Zo’n 4 jaar geleden kwam Christophe Vano als bakker bij ons werken. Christophe is Franse bakker in hart en nieren, getrouwd met een Limburgse vrouw, en wilden samen weer terug naar Nederland. Christophe sprak geen woord Nederlands of Engels, en wij geen woord Frans. Toch besloten we Christophe een kans te geven. Christophe zette ons de afgelopen jaren weer met beide benen terug op aarde.

Brood is niets anders als meel of bloem, water en zout. Voeg daarbij de nodige tijd zodat het op natuurlijke basis gaat gisten en je hebt het lekkerste broodje wat je je kunt bedenken. Oh zo simpel, maar toch doet bijna geen enkele Nederlandse bakker het! Wij werden met beide benen terug op aarde gezet en weten weer wat echt brood bakken is, en onze klanten wat echt brood eten is.

Gelukkig komen er steeds weer meer bakkers in Nederland die zich afzetten tegen de smaakvervlakking van de huidige tijd, en bakken weer heerlijk smaakvol brood. Mensen, zoek die goede bakkers en eet toch smaakvol brood, want….

Het leven is te kort om slecht brood te eten!

Joep Gommans

Bakkerij Support

(bovenstaande blog is geschreven toen ik nog eigenaar was van Bakkerij Gommans BV)