Een oven kan de bakkerswinkel de meerwaarde geven die soms nodig is. Wanneer er de hele dag door verse producten uit de oven komen geeft dit een enorme boost aan je beleving.
“Wat moet ik de hele dag bakken?”, een begrijpelijke vraag. Je kunt wel elk uur een plaat appelflappen of gevulde koeken uit de oven halen maar dan heb je aan het einde van de dag een enorme voorraad die je waarschijnlijk niet verkoopt. Toch blijft dit ook een beetje een discussie van de kip of het ei. Bakken zorgt voor geur, beleving en dus extra verkoop, wat ervoor zorgt dat je weer meer kunt gaan bakken.
Toen ik zelf nog mijn bakkerswinkels exploiteerde zag ik de oven altijd als het ultieme marketinginstrument. Door goede productkeuzes te maken kun je de hele dag bakken én de kosten van derving in de hand houden. Dat deed ik door gekoelde harde broodjes in kiepdelen te bakken. Daarnaast bakten we zoete en hartige specialiteiten die in eigen bakkerij als halffabricaat werden geproduceerd, en ongebakken aan de winkels werden geleverd.
Een rekenvoorbeeld. De grondstofkostprijs van een hard broodje is nog geen 3 cent wanneer je gebruik maakt van een basisreceptuur. Je bakt minimaal 12 broodjes per kiepdeel. Wanneer je dat elk uur doet, met 10 openingsuren per dag, en 6 openingsdagen per week, dan bak je 720 harde broodjes. De grondstofkostprijs per week bedraagt dan ca. 20 euro. In ruil daarvoor heb je elk uur van de week beleving en geur in je winkel. Natuurlijk zijn er andere kosten dan grondstoffen alleen. Maar die kosten zullen ruimschoots gedekt worden door je daadwerkelijke extra verkoop van harde broodjes, een product waarvan de verkoop bij velen onder druk staat.
Je gaat de klant écht verrassen wanneer deze om 17:30 uur nog een warm, vers krokant broodje uit het mandje haalt. Roep jouw verkoopmedewerkers op om daadwerkelijk tot sluiting door te bakken. De harde broodjes gaan dan, hoe gek het ook klinkt, nog warm de kliko in!
*Deze Column is tevens in gedrukte vorm verschenen in vakblad bakkerswereld.