Oranje paprikavlaai: vlaggetjes ophangen kan iedereen! – Joep Gommans – Bakkerij Support

bakkerijsupportColumns

Oranje paprikavlaai

*geschreven in het verleden als eigenaar van Bakkerij Gommans BV

 

Het EK voetbal staat weer voor de deur. Alle bedrijven van Nederland slaan ons weer om de oren met oranje gadgets, acties en andere prullaria. De winkelstraten kleuren oranje, de een heeft nog originelere oranje vlaggetjes dan de ander…

 

Doen wij daar dan niet aan mee?

Natuurlijk wel! Ook wij zijn dol op de oranjegekte en alle omzetkansen die zo’n periode met zich mee brengt. Maar kom op zeg! Komen we echt niet verder dan een oranje vlaggetje of t-shirt? Of zoals veel bakker-collega’s de saaie, oneindig veel gekopieerde oranje tompouce?

Oranje met Passie voor streek!

In Sevenum zit kwekerij Hermans-Walter. Een kwekerij waar met ontzettend veel passie oranje paprika’s worden gekweekt door Wim en Annette Hermans. Ondernemers die net als wij met hart en ziel bezig zijn met hun vak, waarbij innovatie hoog in het vaandel staat. Paprika’s kweken kunnen er meer, maar de oranje paprika neerzetten als merk, waarvan branchevreemde samenwerking een belangrijk onderdeel is geworden doen er niet zo veel.

 

Wij weten veel over brood en vlaai, daar hebben we voor geleerd en daar ‘doen we in’, maar sinds we veel samenwerken met boeren en telers uit de regio horen we keer op keer ook de mooie verhalen van andere enthousiaste ondernemers zoals Wim en Annette.

 

Zo weten we sinds kort dat een oranje paprika eigenlijk helemaal geen paprika is. Ja, dat is ie feitelijk wel, maar qua eigenschappen lijkt hij niet op zijn rode, gele en groene broertjes (groene paprika’s bestaan overigens eigenlijk niet, dit is feitelijk de onrijpe variant van een van die andere twee, maar dat ter zijde).

 

Een oranje paprika is dus eigenlijk geen groente, maar het is fruit! Nu zult u wel denken ‘die bakker is niet goed bij zijn hoofd’, maar wist u dat een oranje paprika drie maal zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel? En wist u ook dat diezelfde paprika zo zoet is dat er door Hermans en Clevers uit Grubbenvorst ook ijs van gemaakt is en dat dit ijs de ‘beste smaak van Nederland’ heeft gewonnen?

 

Wimpy’s vlaai

Toen wij ons lieten overtuigen van het feit dat de oranje paprika meer fruit dan groente is was een product dat we ervan wilden maken zo verzonnen: vlaai natuurlijk! En zo werd in oktober 2011 de Wimpy’s vlaai geboren (Wimpy naar Wim Hermans). Klanten moesten wel wat wennen in het begin, vlaai met paprika erin, maar eenmaal geproefd heeft de vlaai inmiddels een waardig plekje in ons assortiment veroverd.

 

EK-2012

Met het EK voor de deur is het natuurlijk brainstormen geblazen om iets leuks te bedenken in het thema oranje. Zoals gezegd komen de meeste collega’s niet verder dan de saaie oranje vlaggetjes en t-shirts. Wij hebben gelukkig de oranje paprika! Speciaal voor het EK hebben we nu ook een luxe variant van de Wimpy’s vlaai geintroduceerd. Afgewerkt in fel oranje kleur, helemaal EK-2012.

Enne, voor degenen die er geen genoeg van kunnen krijgen hebben we natuurlijk ook nog ons Poulegebak; ons creatieve verzinsel uit 1998, maar daarover staat een aparte blog geschreven (http://versbrood.blogspot.nl).

 

Inmiddels staat de paprika vlaai in luxe afwerking in de winkel, en heb ik de winkels versierd met vazen met 400 oranje paprika’s. Voor ons dus geen vlaggetjes en t-shirts dit jaar…

 

Joep Gommans

Bakker met passie voor brood, vlaai en inmiddels ook oranje paprika’s 😉