Passie in de Verswereld

Joep GommansColumns, Joep Gommans, Nieuws

Onlangs mocht ik acte de présence geven in de Podcast ‘Passie in de Verswereld’ van Frans van Erkel. De Podcast bestaat uit interviews met versondernemers en inspirerende personen die passie hebben voor de versbranche. Als fervent Podcastluisteraar ben ik daar natuurlijk graag onderdeel van.

Het is inmiddels 7 jaar geleden dat ik de deuren van de bakkerij in Sevenum achter me heb dichtgetrokken. En dus 7 jaar geleden dat ik Bakkerij Support heb opgericht. Ik heb nog niet vaak teruggeblikt op die 7 jaren, maar door het interview zette ik een paar stappen terug in de tijd.

We spraken over mijn persoonlijke route naar de dag van vandaag. Over het opgroeien in een bakkerij. Het verliezen van mijn vader op jonge leeftijd en welke invloed dat heeft gehad op latere keuzes. Over smaakvervlakking, vulgraad en kwaliteit versus onderscheidend vermogen. Over online en offline marketing. En natuurlijk bespraken we de grote uitdagingen die onze branche nu en in de toekomst heeft.

De rode draad van de afgelopen jaren? Dat bleek zowel voor mijzelf, als voor de ondersteuning die ik heb gegeven aan bakkerij ondernemers het durven maken van keuzes. Wie niet kiest, verliest! Ik heb een vaste overtuiging dat succes altijd begint bij het maken van keuzes. Zelf aan het roer blijven staan en de regie nemen over je eigen leven, over je eigen bedrijf. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen houden niet van verandering. “Kiezen geeft kiespijn” is wat mij betreft een doeltreffende uitspraak die daarbij past.

We leven in rare tijden. Tijden die uiterste inspanningen vergen van ieder die ermee te maken heeft. Tijden die creativiteit en doorzettingsvermogen vraagt van onze ambachtelijke branche. Tijden waarin we onze overheid hard nodig hebben om te overleven. Ik ben en blijf positief. Brood is zo oud als de beschaving van de mensheid, en wordt gebakken door vakmensen. Door bakkers. Door jullie.

De podcast ‘Passie in de Verswereld’ is HIER te beluisteren of via de podcast apps van Spotify, Apple, of Google. Laat je Frans en mij weten wat je ervan vond?