Poulegebak en de opkomst van eetbaar printen – Joep Gommans – Bakkerij Support

bakkerijsupportColumns

Poulegebak en de opkomst van het eetbaar printen

*geschreven in het verleden als eigenaar van Bakkerij Gommans BV

 

In het voorjaar van 1996 kocht ik mijn eerste windows PC. Veel PC’s draaiden nog op MS DOS, en daarvoor was het de commodore 64 die de klok sloeg, maar goed, daarover kun je een aparte blog vol schrijven.

 

Ik was 18 jaar en bezig met de middelbare bakkersopleiding in Wageningen. Omdat een computer toch nog een aardige investering was, bedacht ik met mijn vader een mooie constructie. De bakkerij zou de helft van mijn computer betalen, in ruil daarvoor zou ik op die bewuste computer wat nieuwe dingen gaan proberen voor de bakkerij. De computertechniek trok mijn aandacht wel, en zo begon ik met mijn verkenningstocht in de wereld van Windows.

 

versbrood.nl

Ergens tussen 1996 en 1997 registreerde ik de domeinnaam www.versbrood.nl en begon zelf met de bouw van een website. Internet was nog nieuw, de snelheden zeer traag, en websites waren er zeker nog niet in overvloed. Avond na avond bracht ik door op het kantoor van de bakkerij om onze eerste website te lanceren. Vol trots was ik toen ik de website “in de lucht had”. De intropagina (die had elke website toen nog, achteraf erg irritant, zeker met de snelheid van een telefoonmodem) bestond uit een bewegend gif-bakkertje** vergezeld met het liedje Johnny be Good, uiteraard in een slecht keyboard-versietje. We waren er snel bij op internet, niemand kon toen nog voorspellen hoe groots het internet zou zijn 16 jaar later.

 

Eetbaar printen

Begin 1998 bedacht iemand dat je inktcartridges ook kon vullen met levenmiddelenkleurstof, en zodoende op een velletje A4 eetpapier zelf kon printen. Dit gebeurde op een standaard HP printer, die niet echt opgewassen was tegen de plakkerige kleurstoffen die de printkop te verwerken kreeg. Uiteraard kochten wij als een van de eerste bakkers in Nederland zo’n printer.

 

Prachtig was het. Alles wat je maar wilde op eetpapier printen, vervolgens op marsepein plakken en op vlaai en gebak verwerken. Helaas was de techniek nog verre van ontwikkeld, wat betekende dat de cartridges constant verstopt zaten omdat ze niet tegen de kleurstoffen konden. Je moest de cartridges dan “aanzuigen”, en in die tijd liep ik dan ook zeer regelmatig met een helemaal blauwe of rode mond rond die maar moelijk schoon ging. Wat heb ik gescholden op die eerste modellen printers, ik heb vaak de neiging gehad om er eentje uit het raam te gooien. De printkop was zo slecht bestand tegen de kleurstoffen dat ik in de eerste 5 jaren zo’n 8 nieuwe printers versleten had. Daarna kwamen er meer gebruikers en werd de techniek doorontwikkeld wat leidde tot professionele printers die speciaal voor kleurstoffen bedoeld waren. Vanaf dat moment kon je je overigens ook niet meer echt onderscheiden als je eetbaar kon printen, maar in die eerste paar jaren dus zeker wel.

 

Het eerste Poulegebak

Maar goed, we schrijven 1998 en het WK voetbal kwam eraan. In een creatieve bui bedacht ik om eetbare schildjes te printen met daarop diverse uitslagen van de wedstrijden van het Nederlands elftal. Onze klanten konden dan gebakjes kopen met verschillende uitslagen erop, en op deze ludieke manier dus “poulen”. In 1998 waren we de enige, en we vielen op in de branche. In de winkel werd gelachen en was ons “poulegebak” het gesprek van de dag.

 

2 jaar later was er een EK, en eetbaar printen was nog steeds iets van een zeer select groepjes bakkers, en degene die het hadden beperkten zich met name tot het inscannen van aangeleverde foto’s. Iets zelf zoeken (via Altavista of Vindex, Google was nog niet in beeld) op het internet was nog niet ingeburgerd. Op onze website maakte ik een aparte pagina aan, waarop ik voor collega’s van het echte bakkersgilde de schildjes deelde. Ik printte ze uit voor veel collega’s en verstuurde ze per post. Poulegebak werd in 2000 al iets van een grotere groep bakkers.

 

Bij het WK van 2002 printte ik schildjes voor alle echte bakkers van Nederland (ca. 300), en werd er door het echte bakkersgilde professioneel promotiemateriaal ontwikkeld van Poulegebak.

 

2012

14 jaar na mijn creatieve ingeving is Poulegebak een gemeenschappelijk product geworden van de hele branche, dat varianten kent als Pouletaart, Poulecake, Pouleschnitt en Poulevlaai. Toch waren die eerste 2 jaren de leukste! Lekker pionieren in de nieuwe wereld van internet en eetbaar printen. Het wordt tijd voor een nieuwe creatieve ingeving voor het EK deze zomer. Iemand suggesties?

 

Joep Gommans

Poulegebak-bakker met Passie 🙂

 

**gif-bakkertje

gif is een bestandsindeling voor afbeeldingen waarbij het mogelijk is om meerdere afbeeldingen na elkaar te laten “afspelen” waardoor je een subtiel bewegend beeld krijgt. Gif werd hierdoor een veelgebruikt bestandformaat voor afbeeldingen op websites.