Wat ga jij in 2022 NIET doen?

Joep GommansColumns

Het jaar is bijna ten einde. En aan het einde van een jaar, dan is vaak de vraag: wat ga je allemaal doen in het volgende jaar? Wat zijn je doelen, wat is je visie, hoe ziet je plan eruit? De afgelopen twee jaar zijn heel erg onrustig geweest. Er is een groot beroep gedaan op jouw organisatorische vermogen. Op jouw flexibiliteit. Op jouw energie. Je hebt te maken gehad met een grillige markt. Extra drukte, terwijl de personeelsbezetting waarschijnlijk vaak niet helemaal op orde was. Ik snap dus dat je misschien helemaal niet zitten wachten op het maken van plannen voor het volgende jaar.

Meer dan ooit hoor ik signalen van ondernemers dat ze er soms wel eens een beetje doorheen zitten. Dat ze niet alleen corona-moe zijn, maar ook een beetje moe van de constant veranderende omstandigheden waarin je moet opereren. Moe van de vele quarantaines en ziektes onder medewerkers. En als je dan denkt dat er licht aan de tunnel is, dat er zich dan weer een andere omstandigheid voordoet.

Wat mij betreft is de belangrijkste vraag voor 2022: Wat ga je NIET doen?

Als bakkerij ondernemer ben je elke dag met 100.000 verschillende dingen bezig. Ik weet er alles van. Niet alle dingen zijn even belangrijk. Soms ben je bezig met brandjes blussen, soms ben je bezig met langere termijn zaken. Je zou kunnen zeggen dat alles wat je doet in te delen is in een van de volgende vier categorieën:

1. Belangrijke zaken die dringend zijn
2. Belangrijke zaken die niet dringend zijn
3. Minder belangrijke zaken die dringend zijn
4. Minder belangrijke zaken die niet dringend zijn

Veel ondernemers zijn veel tijd kwijt aan dringende zaken. Brandjes blussen dus. Vaak zijn die dringende zaken wel degelijk erg belangrijk, maar soms kun je dat ook wel betwisten. Probeer voor jezelf nu eens te bedenken welke dingen je allemaal op een dag doet. En probeer al die verschillende zaken in te delen bij een van bovenstaande vier categorieën. Om een beetje orde op zaken te stellen, kun je alle taken eens een plekje geven in onderstaande matrix. In de matrix bedenk je welke taken je NU moet doen (dringend én belangrijk), welke taken je LATER gaat doen (Belangrijk maar niet dringend), welke taken je gaat LATEN doen (Belangrijke zaken, dringend dan wel niet dringend, waarvoor het jezelf ontbreekt aan tijd of kennis) en welke taken je NIET gaat doen (Onbelangrijke zaken). Probeer vooral taken in dat laatste vak neer te zetten!

Je kent vast de Pareto analyse wel. Die gouwe ouwe 80/20 regel. Die zegt dat 20% van de oorzaken, 80% van de gevolgen veroorzaakt. Door je te focussen op de juiste 20% van jouw taken, krijg je er een heleboel tijd en energie voor terug. En dat begint met name met NEE durven zeggen. Durven te bepalen welke dingen je het komende jaar allemaal NIET gaat doen.

Ik wens je er veel succes mee. En heb je hulp nodig? Ik help graag!