1 minuut video = 1,8 miljoen woorden!

Joep GommansColumns, Online ondernemen

Video is enorm hot in online marketing, en dat blijft voorlopig nog wel even zo. En voor bakkers biedt dit hele mooie kansen. Met video vertel je namelijk razendsnel het verhaal achter jouw mooie producten en bakkerij. Marketingfacts publiceerde een tijdje geleden enkele interessante cijfers over de kracht van video-marketing. Ik deel er graag een aantal met je.

‘De waarde van één minuut video is 1,8 miljoen woorden’

Het is bijna niet te geloven, en eerlijk gezegd vraag ik me ook af hoe dit cijfer precies tot stand komt, maar dat video een veel grotere impact heeft dan tekst dat staat buiten kijf. Mensen consumeren een video veel gemakkelijker dan tekst. Je moet er dan wel voor zorgen dat jouw video sterk in elkaar steekt. En daarvoor hoef je tegenwoordig geen geschoolde filmmaker meer te zijn met dure apparatuur. Jouw Smartphone is meer dan krachtig genoeg om deze taak voor zijn rekening te nemen. Een van de belangrijkste dingen is dat jouw video kort en krachtig is.

‘Bijna twee derde van alle consumenten geven de voorkeur aan video’s tot 60 seconden’

Ik hanteer zelf altijd de ‘3/10/40 seconden regel’. Binnen 3 seconden moet je de kijker gegrepen hebben zodat hij of zij verder blijft kijken. Binnen 10 seconden moet je tot de kern van je verhaal zijn gekomen. 40 seconden is voor mij de maximale duur van een (product)video voor gebruik op Facebook of Instagram. YouTube is een verhaal apart, zowel voor wat betreft de duur als voor wat betreft andere kenmerken zoals beeldverhouding en het gebruik van geluid in de video. Maak met deze wetenschap niet de fout om een intro voor een video te (laten) maken van bijvoorbeeld 3 seconden die je vóór elke video plakt. Een groot deel van de kijkers zal afhaken voordat de echte video is begonnen.

‘Social video genereert 1200% meer shares dan tekst en afbeeldingen gecombineerd’

Als ik je vertelde dat ik een tip had om morgen jouw winkelomzet met 1200% te verhogen dan zou je me waarschijnlijk voor gek verklaren. Toch ligt voor wat betreft jouw conversie op Sociale Media deze verhoging gewoon binnen handbereik door meer video’s te gaan inzetten.

Tips voor een succesvolle video op sociale media

‘Mensen maken het succes’ – Houd je pagina, foto’s en video’s persoonlijk. Als ambachtelijk bedrijf onderscheid je je doordat je écht en persoonlijk bent. Iets dat het grootwinkelbedrijf vaak niet, of lastig kan waarmaken. Verschuil je dus niet achter de coulissen maar laat de mensen achter het mooie product zien. Géén video’s plaatsen dus met alleen maar handen in beeld!

‘Vierkant’

Doordat mensen verschillende apparaten zoals de smartphone, tablet, laptop of PC gebruiken voor het bekijken van video’s is het lastig om het beste formaat te bepalen. Grote bedrijven bieden hun content afgestemd op het apparaat aan. Voor de Smartphone wordt deze staand aangeboden, voor andere apparaten wordt deze liggend aangeboden. Ik snap dat deze werkwijze misschien te hoog gegrepen is. Wanneer je voor liggende én staande apparaten de video het best wil laten weergeven, kies dan voor een vierkant formaat. Een vierkante video (voor foto gaat hetzelfde principe op) neemt op een telefoon 78% meer ruimte in. Daardoor is de conversie van een vierkante video hoger dan die van een liggende variant. Want zeg nou zelf, je mobieltje de hele tijd moeten draaien om een video goed te bekijken is toch ook gewoon irritant?

‘Stel een vraag, roep op tot actie’

Wanneer je jouw mooie, korte en krachtige video gemaakt hebt dan is het tijd om deze te gaan uitzenden. Vergeet niet om actief op te roepen tot interactie in een stukje begeleidende tekst. Bijvoorbeeld: “Bakker Jan heeft lekkere appeltaarten gebakken, met wie zou jij een stukje willen delen?”, of “Bakker Jan is in een gulle bui! Hij verloot zo’n lekkere taart onder degenen die reageren op dit bericht”, of “Bakker Jan is bezig met een nieuw gebakje. Voor welke optie zou jij gaan?”

‘Geluid in de video’

Wist je dat 85% van alle video’s op Facebook en Instagram worden bekeken zonder geluid? We zitten namelijk in de trein, op het werk, op school of op andere plekken waar het nu eenmaal niet direct gewenst is dat er geluid aanwezig is. Bespaar je daarom de moeite om een video van gesproken tekst te voorzien. Dat zal de conversie juist doen dalen. Behalve als je gaat ondertitelen. Iets dat tegenwoordig in facebook ook automatisch kan. Voorzie je video van een leuk achtergrondmuziekje voor de 15% van de mensen die het geluid wel aan heeft staan. Let daarbij op dat je alleen rechtenvrije muziek mag gebruiken.

‘Workshop foto- en video met je Smartphone’

Wist je dat….. Dat ik een workshop ‘foto- en video met je Smartphone’ verzorg? Meer informatie vind je HIER

Ik wens je veel succes toe bij het maken van video’s! Hulp nodig? Ik help graag!

 

Deze column is tevens in gedrukte vorm verschenen in bakkersvakblad Bakery Next.