Koek happen – Joep Gommans – Bakkerij Support

bakkerijsupportColumns, Joep Gommans

Joep Gommans - Bakkerij Support 1

*geschreven in het verleden als eigenaar van Bakkerij Gommans BV

 

1 maand na mijn 16e verjaardag vertrok ik vanuit mijn geboortedorp Sevenum naar het grote Wageningen naar de vakschool. Later in m’n leven ontdekte ik dat Wageningen zo groot niet was, maar mijn perceptie destijds was natuurlijk anders.

 

Inmiddels ben ik zelf vader van twee zoons en denk ik vaak dat 16 jaar toch wel echt piepjong was maar ik heb ervan genoten. In 1998 mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen in het bijzijn van mijn beide ouders. Mijn vader was toen al levensbedreigend ziek en zou een maand later overlijden.

 

Ondanks dat broer Bas inmiddels thuis was komen werken en moeder vol de schouders er onder zette liet vader natuurlijk een groot gat achter in ons familiebedrijf. De druk om fulltime in het bedrijf te komen werken voelde ik toen opkomen, echter werd ik gesteund door de woorden die mijn vader op zijn sterfbed tegen me had verteld. ‘In de toekomst wordt onderscheiden van de rest veel belangrijker als ooit te voren, ga nog studeren zodat jij Bas zijn kwaliteiten als bakker kan aanvullen’. Zo gezegd zo gedaan.

 

Mijn levensweg binnen de bakkerswereld liep vervolgens via een HBO Marketing opleiding, een HBO Bedrijfskunde opleiding en inmiddels zijn we 15 jaar praktijkervaring in de eigen bakkerij rijker. Die 15 jaar kende vele hoogtepunten. Het lukte om samen met mijn broer een succesvol bedrijf te continueren, verder uit te bouwen, te innoveren en op veel gebieden ons te onderscheiden van de massa.

 

En toen was de koek op

Eind 2013 voelde ik het. Ik merkte dat de enorme drive die ik ruim 10 jaar had gehad langzaam weg ebde. Ik merkte dat ik meer moeite had met de familiebanden waarbij de zakelijke belangen ook altijd een rol spelen. Het feit dat ik intussen vader was geworden speelde daar een belangrijke rol in. Het kostte me meer moeite om te innoveren, om creatief bezig te zijn en om ambities voor de lange termijn uit te spreken. Juist deze drie zaken vormen de basis van mijn karakter en zorgen ervoor dat ik elke dag het beste uit mezelf kan halen. Begin 2014 nam ik een heel lastig besluit. ‘It’s time for change’, zou Obama zeggen, maar zo was het. Ik merkte dat ik op de lange termijn niet gelukkig zou worden van nog een volgende “presidentstermijn” binnen de muren van het familiebedrijf. Met de wetenschap dat jezelf als enige persoon op deze wereld verantwoordelijk bent voor jouw geluk nam ik dus mijn besluit om te vertrekken. Dit nieuws kwam hard aan bij moeder en broer maar zij zagen ook in dat geluk belangrijker is dan zaken. Het is wel fijn wanneer je op het hoogtepunt kunt vertrekken. 2014 was in alle opzichten een zeer succesvol jaar. Zakelijk wonnen we de ene prijs na de andere, verschenen we het jaar rond in diverse media en wisten we het jaar af te sluiten met het beste financiële resultaat van de laatste 11 jaar. Daarnaast werd ik in oktober voor de tweede keer vader van een gezonde zoon, wat wil een mens nog meer zou je zeggen.

 

Nieuwe koek om te happen

Uiteraard heb ik het laatste jaar nagedacht over mijn individuele toekomst. Eigenlijk is het bij mijn eerste ingeving gebleven. Ik wil binnen de branche blijven waar ik zoveel passie voor heb en waarin ik veel ervaring heb. Daarbij wil ik zelfstandig ondernemer blijven, dat zit in het bloed. In onze branche zijn er heel veel enorm gepassioneerde bakkers, vakfanaten, die naast het bakken steeds meer moeite hebben om alle bijkomende zaken van het ondernemerschap goed te beheersen. Primair hebben deze bakkers gekozen voor het fascinerende vak waarbij je met volledige vrijheid grondstoffen in je deegkuip of planeetmenger kunt doen en enkele uren later de “geboorte” van een product mag aanschouwen. Het ondernemerschap verlangt van je dat je naast het bakken ook verstand hebt van marketing, financiën, mensen, wet- en regelgeving, automatisering en alle andere bedrijfskundige zaken die voorbij komen. Dit is voor de meeste niet te combineren binnen één ondernemer of ondernemerskoppel. Hier ligt mijn kracht, al zeg ik het zelf. Ik heb primair passie voor, en kennis van marketing, bedrijfskunde en bakkerijautomatisering. Daarnaast ben ik bakker. Mijn nieuwe koek om in te gaan happen zal ik dus in deze hoek gaan zoeken. Mijn vertrek is gepland in het tweede deel van dit jaar, ik heb dus nog enkele maanden om het ene goed af te sluiten en in voorbereiding te gaan voor het andere, ik heb er zin in!

 

Ik heb in het afgelopen jaar een hele wijze les mogen leren. Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt (Johan Cruijff)

 

Joep Gommans