Scoren met TikTok

Joep GommansPromotie, Storytelling

De crompouce is een geweldig voorbeeld van hoe je als bakker kunt inspelen op de trends van het moment. Dat verdient een dikke pluim aan Bammetje Bakery uit Utrecht die het product in 2020 bedacht, en aan Bakker van Maanen die de Crompouce op Tik Tok heeft grootgemaakt. Door mee te doen aan deze TikTok hit, laat je zien dat je creatief en innovatief bent, en dat je weet wat je klanten willen. Misschien zit je momenteel helemaal nog niet op TikTok, maar gebruik je alleen Facebook en Instagram. Wist je dat de grootste groei op TikTok momenteel de doelgroep van 40 jaar en ouder is? Dat zijn de ouders van de tieners die willen weten wat hun kinderen uitspoken! Een interessante doelgroep dus voor ons als bakkers!

 

TikTok is een geweldig platform om je bakkerij te laten zien aan een groot en divers publiek. Je kunt er je creativiteit, humor en vakmanschap mee tonen, en zo je naamsbekendheid en klantenkring vergroten. Maar hoe begin je met TikTok, en waar moet je op letten? Hier zijn een paar tips:

 

  • Maak en optimaliseer je profiel. Het eerste wat je moet doen, is een account aanmaken op TikTok en je profiel invullen. Kies een duidelijke gebruikersnaam, bijvoorbeeld de naam van je bakkerij, en voeg een profielfoto, een korte bio en een link naar je website of andere sociale media toe. Zo kunnen mensen je makkelijk vinden en volgen.
  • Plan je eerste video’s zorgvuldig. Voordat je begint met filmen, bedenk dan wat je wilt laten zien en hoe je dat wilt doen. Wat is het doel van je video? Wie is je doelgroep? Wat maakt jouw bakkerij uniek of bijzonder? Hoe kun je dat op een leuke of interessante manier overbrengen?
  • Wees een gepassioneerde consument eerst. Een goede manier om inspiratie op te doen voor je eigen video’s, is om eerst andere video’s te bekijken. Volg andere bakkers, maar ook andere soorten creators die je leuk of leerzaam vindt. Kijk hoe zij gebruik maken van de verschillende functies, effecten, filters, muziek en trends op TikTok. Doe mee aan challenges, duets of stitches, maar geef er wel je eigen draai aan.
  • Gebruik storytelling om betere video’s te maken. Een goede video vertelt een verhaal, hoe kort ook. Probeer dus niet alleen te laten zien wat je doet, maar ook waarom en hoe je dat doet. Gebruik emotie, humor, spanning of verrassing om de aandacht van de kijker vast te houden. Maak gebruik van de kracht van geluid: kies een passend liedje, voeg voice-overs of geluidseffecten toe, of maak gebruik van de tekst-naar-spraak functie.
  • Maak gebruik van een Pro-account. Als je serieus bezig wilt zijn met TikTok, dan is het handig om over te stappen naar een Pro-account. Dit is gratis en geeft je toegang tot meer functies, zoals analytics, categorieën en advertenties. Zo kun je beter inzicht krijgen in je prestaties, je doelgroep en je groeimogelijkheden.
  • Varieer de hashtags. Hashtags zijn een belangrijk middel om gevonden te worden op TikTok. Gebruik dus relevante en populaire hashtags die passen bij je video. Maar gebruik niet altijd dezelfde hashtags, want dan bereik je steeds hetzelfde publiek. Experimenteer met verschillende combinaties van hashtags, en kijk welke het beste werken voor jou.
  • Reageer op elke video die je bekijkt. Een van de beste manieren om meer volgers en interactie te krijgen op TikTok, is door zelf actief te reageren op andere video’s. Laat een complimentje, een vraag of een grapje achter bij de video’s die je leuk vindt. Zo laat je zien dat je betrokken bent bij de community, en dat je interesse hebt in andere creators. Wie weet krijg je zo ook reacties terug, of zelfs nieuwe volgers.
  • Begin met kleine stappen. Het kan best spannend zijn om te beginnen met TikTok, zeker als je nog niet zo vertrouwd bent met het platform. Maar laat je niet afschrikken door de hoge verwachtingen of de grote concurrentie. Begin gewoon met kleine stappen, en leer gaandeweg bij. Maak plezier, wees creatief en authentiek, en geniet van het proces.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om te starten met TikTok. Ik ben benieuwd naar jouw video’s! Veel succes en plezier! En heb je hulp nodig? Ik help graag! 😊

Joep Gommans, Bakkerij Support