Doe jij al aan geurmarketing?

bakkerijsupportColumns, Storytelling, Winkelcoaching

Er is geen ander zintuig dat de emoties van de mens zo sterk beïnvloedt als geur. Een belangrijke reden waarom geurmarketing al enkele jaren hot is. Geurmarketing zorgt voor een herkenbare identiteit van de winkel, een prettige sfeer, een langere verblijfsduur van klanten en een hoger bestedingsbedrag per klant.

 

Met bovenstaande redenen in gedachten zou je nogal gek zijn om niet actief met geurmarketing bezig te zijn. Ook het succesvolle Tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ springt er actief op in. In Amsterdam rijdt sinds kort een tram rond met een heuse appeltaartgeur erin. Geurmarketing is dé manier om zonder woorden of beelden jouw verhaal te vertellen aan de klant.

 

Echte geurmarketing

De consument schreeuwt vandaag de dag om authenticiteit en verwerpt alles wat nep is. Geurmarketing is in veel gevallen natuurlijk hartstikke nep. Een tram die naar appeltaart ruikt is natuurlijk hilarisch maar het heeft niets te maken met authenticiteit. Wat hebben wij als bakkers toch geluk! De geur van versgebakken brood staat al jaren op de eerste plaats van geuren die mensen het meest prettig vinden. Onze échte geurmarketing is dan ook de bakkersoven. Het enige dat je hoeft te doen is de oven de hele dag gevuld te houden. Daar ligt voor sommige bakkersbedrijven overigens nog wel een uitdaging.

 

Té vaak zie ik bakkerswinkels met een mooie oven die niet of nauwelijks gebruikt wordt. Kies goede producten om te bakken waarmee je omloopsnelheid kunt maken en je kunt onderscheiden. Kies daarbij ook producten waarmee het haalbaar is dat het verkoopteam de productkwaliteit hoog en constant kan houden. Denk aan gekoeld of bevroren gerezen kleinbrood, kleine cakes in bakvormen die je in de bakkerij kunt vullen of desembroden via een twee fasen proces.

 

Succes met jouw geurmarketing!

 

Eens verder praten? Neem dan contact met mij op. Op de hoogte blijven van nieuws en marketingtips ontvangen? Schrijf je dan in voor de Bakkerij Support Nieuwsbrief op www.bakkerijsupport.nl

 

Joep Gommans

Joep Gommans is oprichter en eigenaar van Bakkerij Support – Marketing en Meer