Ik weet jouw wachtwoord

Joep GommansColumns, Online ondernemen

We leven in een digitale wereld. De technologie maakt onze bedrijfsvoering in veel gevallen gemakkelijker, maar helaas is het voor cybercriminelen ook gemakkelijk om ons leven moeilijk te maken. Ook bakkerijen worden het slachtoffer van cybercrime en komen daardoor in de problemen. Graag geef ik enkele tips hoe je jouw bakkerij kunt beveiligen tegen deze vervelende criminelen. De titel van deze column ben ik overigens schatplichtig aan Daniël Verlaan die in de gelijknamige Podcast maandelijks uitgebreid ingaat op dit thema. Een aanrader om te luisteren.

Het risico voor bakkerij is tweeledig. Je kunt zelf het doelwit zijn van een hack of aanval waardoor jouw bedrijfsvoering in het gedrang komt. Maar ook jouw klanten kunnen de dupe zijn. Wanneer hun gegevens zoals namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen uit jouw systeem gestolen worden. Zij kunnen dan de dupe worden van Phishing. En laten cybercriminelen nu voornamelijk op zoek zijn naar de gegevens van senioren. En daarvan heb jij er bovengemiddeld veel in jouw doelgroep.

Hoe kun je jezelf beveiligen tegen deze cybercriminelen?

  • Maak regelmatig back-ups van je belangrijke gegevens. Dit voorkomt dat je gegevens verloren gaan als ze worden gestolen of beschadigd.
  • Zorg voor sterk wachtwoordbeleid. Verzin wachtwoorden niet zelf maar gebruik hiervoor een speciale app die de wachtwoorden ook onthoud. Gebruik een wachtwoord altijd maar één keer en verander ze regelmatig.
  • Installeer anti-virussoftware en houd deze up-to-date. Dit beschermt je computer en gegevens tegen virussen en malware
  • Zorg ervoor dat je software en hardware regelmatig wordt geüpdatet. Dit vermindert het risico op beveiligingslekken.
  • Maak gebruik van beveiligde verbindingen, zoals SSL voor jouw webshop.
  • Leg de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van gegevens bij een gespecialiseerd bedrijf neer.

In het kort: wees alert en maak je bewust van de risico’s van cybercriminaliteit. Neem de juiste maatregelen en houd je software en hardware up-to-date. Door deze stappen te nemen, kun je jezelf en je bedrijf grotendeels beschermen tegen cybercrime.

Succes!