Het perfecte plaatje is van jezelf

Joep GommansColumns, Online ondernemen

We leven in een snelle wereld waarbij goede offline én online communicatie van groot belang is. Wanneer je communiceert dan doe je dat het beste door zo min mogelijk tekst te gebruiken, en gebruik te maken van video of foto. Wist je dat 1 minuut video staat voor 1,8 miljoen woorden?!

 

Wat ik steeds vaker zie op mijn tijdlijn met smakelijke berichten van jullie bakkerijen is dat foto’s van elkaar ‘geleend’ worden. Met wederzijds goedvinden is daar is natuurlijk niets mis mee, maar als dat niet het geval is zou je het met andere woorden ook gewoon stelen kunnen noemen. Sowieso geniet een echte en oprechte foto of video, met daarin de lach van jezelf, een bakker of verkoopmedewerkster altijd de voorkeur.

 

Ik ben zelf van een generatie die muzikaal opgevoed is met langspeelplaten die plaats maakten voor cd’s, gevolgd door iTunes waarna we in het tijdperk van streamen terecht zijn gekomen. In de periode van digitalisering ontstond piraterij op het internet. Muziek, video’s, beelden en software konden gratis gedownload worden. Ik maakte mezelf er ook schuldig aan. Later kwam het besef dat ik eigenlijk gewoon ordinair aan het stelen was. De makers werden immers niet betaald. Het stelen van een digitaal product lijkt misschien net wat anders dan een brood uit jullie winkels, maar in feite is dat natuurlijk niet zo.

 

Op elke foto of video die je op Google of Sociale media tegenkomt rust automatisch auteursrecht. Je mag deze beelden niet gebruiken voor eigen content zonder expliciete toestemming van de eigenaar. De boetes op onrechtmatig gebruik kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Tegenwoordig worden foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie ook gemakkelijk gevonden.

 

Er zijn gelukkig tal van websites waarop je foto’s kunt vinden die ‘rechtenvrij’ zijn. Er zijn gratis varianten zoals pexels.com en pixabay.com. Wil je meer keuze en een hogere kwaliteit van beelden kun je bijvoorbeeld terecht bij shutterstock.com en stock.adobe.com. Nóg beter zijn natuurlijk eigen foto’s en video’s. Maar heb je daarvoor even geen tijd dan vind je op deze websites goede alternatieven. Zelf denk ik ook na over een initiatief waarmee ik je hierbij zou kunnen helpen, maar daarover wellicht later meer.

 

Hulp nodig? Ik help graag!