Kan ik bij jou werken zonder te solliciteren?

Joep GommansColumns

Het valt me op dat steeds meer bakkerijen moeilijk aan medewerkers kunnen komen. Daar waar er de laatste jaren vooral een tekort was aan vakbekwame bakkers, worden nu ook expeditie- en winkelvacatures moeilijker ingevuld. Zelfs nadat er op alle fronten is geprobeerd om vacatures te promoten. Steeds vaker vraag ik me af of het principe van ‘Open Hiring’ een methode zou kunnen zijn die bij onze ambachtelijke branche past.

 

Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je een opleiding of ervaring hebt. Het maakt ook niet uit wat je in het verleden gedaan hebt. In het najaar van 2020 hebben we in de vakpers al kunnen lezen dat Amarant Bakkers een proef is gestart met Open Hiring.

 

Ik snap natuurlijk ook dat Open Hiring veel vragen oproept. Is het wel haalbaar in onze relatief kleine organisaties? Komen er niet allerlei types ons bedrijf binnen die afbreuk doen aan ons merk en onze cultuur? En eerlijk gezegd, ik heb het antwoord niet. Maar gezien de situatie waarin sommige ondernemers verkeren zou het een experiment met kans van slagen kunnen zijn. Mensen worden namelijk steeds gemakkelijker. En haken vaak al af wanneer er veel gegevens moeten worden aangeleverd bij een sollicitatie. Echter heb ik zelf ook altijd gevonden dat een kleine sollicitatiedrempel ook het kaf van het koren scheidt. Maar wat als er nauwelijks koren beschikbaar is?

 

De gedachte spreekt me wel aan. Iedereen verdient een kans. Ongeacht achtergrond of verleden. Immers, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Een mooie CV biedt daarbij ook geen zekerheid voor een goede werknemer.

 

Ik vraag me af wat ik zelf gedaan zou hebben. Als ik nog eigenaar zou zijn van de bakkerij die ik in het verleden had. En ik kon op geen enkele manier medewerkers vinden. Ik denk dat ik de gok zou wagen. Zou proberen wat er op me af zou komen wanneer iemand morgen mag beginnen, zonder vooraf te solliciteren. Nee heb je, ja kun je krijgen. En als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Tegeltjeswijsheden waar je niets aan hebt, totdat je een keer de sprong in het diepe waagt, en zelf een eigen ervaring opdoet.

 

Ik wens je er veel succes bij. En heb je hulp nodig? Ik help graag!

 

Joep Gommans, Bakkerij Support

Marketing voor Bakkers

 

*Deze column is tevens in gedrukte vorm verschenen in vakblad Bakery Next