De Zoete Magie van Video

Joep GommansColumns, Online ondernemen, Promotie, Storytelling

In de wervelende wereld van online marketing blijft video de kroon spannen, en deze koninklijke status zal nog lang behouden blijven. Voor ambachtelijke bakkers liggen hier schitterende mogelijkheden. Met video’s breng je namelijk in een oogwenk het verhaal achter jouw heerlijke creaties en de ziel van je bakkerij over. Laten we eens een duik nemen in enkele feitjes over het gebruik van video als marketingcommunicatiemiddel.

 

De kracht van één minuut video: 1,8 miljoen woorden

Bijna niet te bevatten, en eerlijk gezegd vraag ik me ook af hoe dit getal tot stand komt. Toch staat het buiten kijf dat video een impact heeft die vele malen groter is dan tekst. Mensen absorberen een video nu eenmaal moeitelozer dan geschreven woorden. Wel is het cruciaal dat jouw video goed doordacht is. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen ervaren filmmaker te zijn met kostbare apparatuur. Jouw smartphone is krachtig genoeg om deze taak op zich te nemen. Een van de sleutelfactoren is dat jouw video beknopt en krachtig is.

 

Bijna tweederde van de consumenten verkiest korte video’s

Ik hanteer altijd de ‘3/10/40 seconden regel’. Binnen 3 seconden moet je de kijker grijpen, zodat deze geboeid blijft. Binnen 10 seconden moet je de kern van je verhaal bereiken. 40 seconden is voor mij de maximale duur van een (product)video voor gebruik op Facebook of Instagram. YouTube vormt hierop een uitzondering, zowel wat betreft duur als andere kenmerken zoals beeldverhouding en het gebruik van geluid in de video. Echter, het is een vergissing om een intro van bijvoorbeeld 3 seconden voor een video te maken en deze vóór elke video te plakken. Een groot deel van de kijkers zal afhaken voordat de echte video begint. Wist je dat…… de grootste procentuele stijging in het aantal TikTok gebruikers momenteel 40 jaar en ouder is? Dat begint dus ook een interessant platform te worden voor de bakker.

 

Tips voor een geslaagde video op sociale media

‘Mensen maken het succes’ – Houd je pagina, foto’s en video’s persoonlijk. Als ambachtelijk bedrijf onderscheid je je doordat je écht en persoonlijk bent. Dit is iets wat het grootwinkelbedrijf vaak niet kan evenaren, of lastig vindt om te realiseren. Dus verberg je niet achter de schermen, maar toon de mensen achter het prachtige product. Plaats dus geen video’s waar alleen maar handen in beeld zijn!

 

Stel een vraag, roep op tot actie

Na het maken van je mooie, beknopte en krachtige video is het tijd om deze te verspreiden. Vergeet niet actief op te roepen tot interactie in de begeleidende tekst. Bijvoorbeeld: “Bakker Jan heeft verrukkelijke appeltaarten gebakken, met wie zou jij een stukje willen delen?”, of “Bakker Jan is genereus vandaag! Hij verloot zo’n heerlijke taart onder degenen die reageren op dit bericht”, of “Bakker Jan broedt op een nieuw gebakje. Voor welke optie zou jij gaan?”

 

Geluid in de video

Wist je dat 85% van alle video’s op Facebook en Instagram wordt bekeken zonder geluid? We zijn immers in de trein, op het werk, op school of op andere plekken waar het niet gepast is om geluid aan te hebben. Bespaar daarom de moeite om gesproken tekst in je video te verwerken. Dit zal de conversie juist verminderen. Tenzij je gaat ondertitelen. Iets dat tegenwoordig automatisch kan op Facebook. Voeg een leuk achtergrondmuziekje toe aan je video voor de 15% van de mensen die het geluid wel aan hebben staan. Let er wel op dat je alleen rechtenvrije muziek gebruikt.

 

Workshop video met je Smartphone

Wist je dat… ik een workshop “video met je Smartphone” verzorg?

 

Ik wens je veel succes bij het creëren van video’s! Hulp nodig? Ik help graag!

 

Deze column is tevens verschenen in bakkersvakblad Bakery next