Een ode aan de bakker

Joep GommansColumns

Op de dag dat ik deze column schrijf zitten we midden in een officiële hittegolf. In de gemeente waar mijn kantoor is gevestigd tikte de thermometer vandaag net iets boven de 38 graden aan en dat is met recht heet te noemen. Het nationale hitteplan is van kracht, en in al die hitte denk ik dan aan jullie, aan de bakkers!

 

Ik weet uit eigen verleden hoe de temperatuur en luchtvochtigheid in veel bakkerijen nu enorm oploopt. En welke uitdagingen dat met zich mee brengt voor mens en deeg. En alsof dat nog niet erg genoeg is zal bij de meeste van jullie de omzet als een pudding in elkaar zakken. Mensen hebben geen puf om te eten, geen puf om erop uit te trekken. IJs, water, een beetje eten, maar geen stevig ontbijt met dikke plakken brood. Ik zie op facebook de ene na de andere bakker de openingstijden van de winkels naar beneden bijstellen. Er zijn simpelweg nauwelijks klanten. Ik ben benieuwd naar de cijfers van de BakkerijMonitor die ongetwijfeld inmiddels bekend zijn geworden. En gaan we de gemiste omzet nog terughalen dit jaar? Het is een lastige uitdaging.

 

De campagne ‘Brood. Goed verhaal’, met daarbij een ode aan brood is alweer een tijdje geleden live gegaan. Wat mij betreft is deze campagne een mooi voorbeeld van Storytelling voor onze ambachtelijke branche. Zeelandia kwam even later al met een mooie ode aan de bakker, en daar wil ik dus vanuit deze plek ook een bijdrage aan leveren.

 

Want de ode aan de bakker, en het respect, is voor jou. Respect voor jouw noeste arbeid in deze onmogelijke hitte. Respect voor jouw ambacht en nachtwerk. Respect voor jouw fantastische producten en jouw ondernemerschap. Respect voor de duizendpoot die je elke dag weer moet zijn. En respect voor het leiderschap dat je toont binnen jouw bedrijf. En dat alles zonder te morren. Respect.

 

We leven in een tijd dat het ambachtelijke vak van bakker geen vanzelfsprekende keuze meer is voor veel jongeren. Laat staan het overnemen van een bakkerij. Vacatures blijven lang open staan. En de bakkers die wel gevonden worden blijken lang niet altijd geschikt voor de eisen van ons beroep. Arend Kisteman schreef er in het vorige nummer van Bakkerswereld al over. We hebben samen een grote uitdaging. En die uitdaging begint ook bij ons zelf. Met het uitdragen van het schitterende ambachtelijke beroep waarop we met zijn allen trots mogen zijn. Met het uitdragen van een ode aan de bakker!