Hoe is het? Druk!

bakkerijsupportColumns

Je herkent het vast wel. Wanneer je aan vrienden, collega’s of familieleden bovenstaande vraag stelt krijg je vandaag de dag in negen van de tien gevallen het antwoord ‘druk’ terug. Ik betrap mezelf er uiteraard ook op. Opgroeiende kinderen, zelfstandig ondernemer, de voetbalclub, hobby’s, het onderhouden van een sociaal netwerk. Het kost allemaal tijd. En van die tijd hebben we maar een vaste portie van 365 dagen per jaar. 7 dagen per week, 24 uur per dag, 60 minuten per uur. En die tijd vliegt om!

Heb je het druk of ben je druk?

Druk zijn is een keuze. Daar weet ik zelf alles van. Het klinkt gemakkelijk. Maar toch heb je zelf in de hand waaraan je jouw portie tijd en energie elke dag besteed. Heb jij weleens alles dat je doet in categorieën verdeeld? Dat werkt erg verhelderend. Ik ga dan uit van de categorieën ‘Nu Doen’, ‘Later Doen’, ‘Laten Doen’ en ‘Niet Doen’. In de categorie ‘Nu Doen’ plaats je zaken die én belangrijk én dringend zijn. In de categorie ‘Later Doen’ plaats je de zaken die wél belangrijk zijn, maar niet dringend. Zaken waar je zelf onvoldoende kaas van hebt gegeten, of waar je geen tijd aan wil spenderen, of waar je simpelweg geen zin in hebt, plaats je in de categorie ‘Laten Doen’. Je bekijkt intern of extern of er mensen zijn met de kwaliteiten en beschikbare tijd om de taak van je over te nemen. De laatste categorie is ‘Niet Doen’. Wat mij betreft de belangrijkste. Probeer je te Focussen op de zaken die écht belangrijk zijn in het leven. Dat geldt zowel voor je persoonlijke leven als het leven van bakkerijondernemer. De welbekende 80/20 regel gaat ook hier goed op. Focus op 20% van de taken die jou 80% resultaat, plezier of energie geven. Durf afscheid te nemen van randzaken of besteed ze uit.

Heb jij goede voornemens?

Toen ik drieënhalf jaar geleden Bakkerij Support startte had ik niet durven dromen dat het zo’n vlucht zou nemen. Al vanaf de start zit ik continue vol, ben ik druk. Een enorme luxe waar ik erg blij mee ben. Maar dat zorgt er ook voor dat ik moet Focussen op wat ik elke dag doe. Doe je met me mee? Ga jij dit jaar focussen op hetgeen écht belangrijk is?

Ik wens je er in elk geval veel succes bij. En heb je hulp nodig? Ik help graag!

*Deze column is tevens in gedrukte vorm verschenen in vakblad Bakery Next.