Word jij ook Helemaal Groen?

Joep GommansColumns, Nieuws

Ongeveer een jaar geleden benaderden de ondernemers Anita en Ruud van de Ven mij met een idee om hun omgeving een stukje groener te maken. Anita was namelijk een tijdje daarvoor begonnen met het opruimen van zwerfafval tijdens de wandelingen in de mooie omgeving van Venhorst. Toen Ruud een keertje meeging, verbaasde hij zich over de hoeveelheid zwerfafval. Binnen de kortste keren vulden ze vier volle vuilniszakken met zwerfafval. Toen viel ook het kwartje bij Ruud.

 

Zijn idee: Een app ontwikkelen waarmee je de kilometers kunt registreren die je hebt gewandeld tijdens het opruimen van zwerfafval. Op een interactieve plattegrond moet er dan een groene lijn getrokken worden waar je hebt gewandeld, en die groene lijn moet na verloop van tijd weer verdwijnen zodat het voor iedereen duidelijk is dat er weer zwerfafval kan liggen. Voor Ruud en Anita is dit hun manier om een steentje bij te dragen aan een groenere wereld. De bakkerij zou kunnen fungeren als hoofdsponsor. Nadat we een brainstormgroep hadden samengesteld van enthousiastelingen, kwamen we er al snel genoeg achter dat er al een soortgelijke app bestond. Nog geen jaar voor onze eerste meeting had Jaap de Boer, een gepensioneerde dierenarts uit de achterhoek, de app HelemaalGroen gelanceerd. En laat die app nu precies het gene doen dat wij voor ogen hadden.

 

Het contact met Jaap was snel gelegd. Bakker van de Ven werd sponsor van de stichting HelemaalGroen, en de omgeving Boekel, Uden, Gemert, Sint Anthonis, Beek en donk is sinds de kick-off bij Bakker van de Ven beduidend groener geworden. Op het moment van schrijven zijn er in deze plaatsen al bijna 10.000 km zwerfafval opgeruimd. Dat zette ons aan het denken. Er moeten toch meer bakkers zijn met een affiniteit voor een groene omgeving. En die enthousiast worden van dit verhaal en deel willen nemen.

 

Inmiddels doen ook Bakker Meinders,  Bakkerij Gommans en Hannen De Bekker mee. Gezamenlijk roepen de bakkers de klanten op om mee te doen met het opruimen van zwerfafval. En de app HelemaalGroen te gebruiken. Voor de deelnemende bakkerijen levert het ook nieuwe klanten in de winkels op. Zodra een deelnemer zijn of haar HelemaalGroen app komt laten zien in de winkel, krijgt deze een lekkere verrassing. De bakker bepaalt zelf wat de verrassing is. Deze manier van belonen is ook voor de stichting HelemaalGroen uniek.

 

Doe je mee? Neem contact met me op voor verdere info!