Ik ben een Apple fan. Al jaren lang kunnen bijna alle apparaten van Apple mijn hartje bekoren. Mijn dagelijkse werkzaamheden doe ik op een iMac, om mijn pols pronkt een Apple Watch, in mijn broekzak zit een iPhone, bij klanten op locatie of ’s avonds op de bank gebruik ik de iPad, een muziekje draai ik op de Homepod en streamen doe ik met Apple TV. Na al die jaren is het gebruiksgemak van al die apparaten nog steeds fantastisch. De visie van wijlen Steve Jobs is nog steeds merkbaar. En Apple heeft gelukkig ook een andere strategie voor wat betreft privacy en gebruik van data van haar klanten. Daar waar Google’s verdienmodel juist de data van haar klanten is, gaat Apple steeds meer de strijd aan tegen het gebruik van big data. Daar hebben Facebook en Google dan weer erg veel last van, want ze verliezen sinds afgelopen jaar miljarden aan reclame-inkomsten door de strenge privacyfilters van Apple waardoor traceren van gebruikers niet meer mogelijk is. Maar daarover zou ik een aparte column kunnen schrijven. En nee, ik heb geen aandelen, maar als je fan bent van een merk of product, dan maak je daar nu eenmaal graag reclame voor. Zo werkt dat met jullie klanten natuurlijk precies hetzelfde.
Eens per twee jaar is het tijd voor een nieuwe iPhone. De grote verschillen zijn altijd terug te vinden in de snelheid van de chip, en de kwaliteit van de camera’s. En die laatste, die is voor mij het belangrijkste. Want dagelijks gebruik ik bij bakkers de camera’s van mijn iPhone. Foto’s van mensen aan het werk, productfotografie, en het maken van video’s. En ik geef al jaren lang workshops hoe bakkers de camera op een smartphone op de goeie manier kunnen gebruiken.
Een aantal jaar geleden was er een revolutie op het gebied van fotografie op de iPhone. Toen werd portretfotografie toegevoegd. Ineens kon je iets dat in het verleden alleen maar met een spiegelreflexcamera kom. Namelijk het maken van foto’s met een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond. De smartphone deed het ineens alsof het niets was. Gebruikmakend van artificial Intelligence op basis van scherptediepte verhoudingen. Vanaf dat moment is de kwaliteit van smartphonefotografie met sprongen vooruit gegaan. In eerste instantie werkte deze techniek uitsluitend met mensen. Maar de versie die een jaar later gelanceerd werd kon het ook met voorwerpen. En dat betekende dat ook productfotografie next level werd.
Maar dat is al jaren geleden. Afgelopen oktober introduceerde Apple de iPhone 13 pro. Op zich qua uiterlijk niets spannends zou je denken, want hij ziet er nog exact hetzelfde uit als mijn eigen iPhone 11 pro. Maar onder de motorkap veranderde er iets significants. De portretfunctie die we kenden van fotografie, kwam namelijk naar video! De functie kreeg de naam ‘Cinematic Mode’, oftewel in Nederlands Film Modus. En de functie doet exact dat wat deze bij fotografie ook doet. Je kunt voortaan een video opnemen met een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond. En daarmee zijn er weer hele grote stappen gezet in de kwaliteit en professionaliteit van de video’s die je kunt maken op een smartphone.
Wat ik vooral belangrijk vind is wat jij daar als bakker aan hebt. Want ik maak uitsluitend video’s van bakkerijen, en ik leer jou graag hoe je het zelf kunt doen. Nu is het zo dat er in veel bakkerijen op de achtergrond veel onnodige informatie aanwezig is. Denk aan machines, karren, kratten, grondstoffen en ander klein materieel. Of andere mensen die op de achtergrond in beeld lopen. Dat zijn zaken waar je graag niet de focus op hebt. En met de film modus op de nieuwe iPhone 13 pro (of pro max) heb je daar dus geen last meer van. De kenners zijn het erover eens: Er is weer een hele grote stap gezet in de richting van het maken van professionele filmopname’s op de smartphone. Apple heeft een Hollywood waardige korte film opgenomen met de iPhone 13, als je benieuwd bent kun je deze hieronder bekijken.
Succes met het maken van Next Level video’s in de bakkerij. En heb je hulp nodig? Ik help graag!