Brood is een koopje!

Joep GommansColumns, Winkelcoaching

Hoe een paar simpele rekensommen aantonen dat brood helemaal niet duur is.

 

Ik hoor vaak van klanten en medewerkers dat brood duur zou zijn. Maar is dat wel zo? Laten we eens kijken wat een brood eigenlijk kost en hoeveel je ervoor krijgt.

 

Een brood kost gemiddeld 3,50 euro en bevat 22 tot 24 sneden brood. Dat betekent dat je per snee ongeveer 15 cent betaalt. Dat is niet veel, toch? Zeker als je bedenkt dat een snee volkorenbrood vol zit met vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Volkorenbrood staat niet voor niets in de Schijf van Vijf als een gezonde basis voor je dagelijkse voeding.

 

Maar hoe verhoudt brood zich tot andere producten waar mensen gemakkelijk geld aan uitgeven? Laten we eens een paar vergelijkingen maken.

 

  • Een zak chips van 200 gram kost ongeveer 1,75 euro. Dat is 8,75 euro per kilo. Een brood van 800 gram kost ongeveer 3,50 euro, oftewel 4,38 per kilo. Chips is dus twee keer zo duur als brood! En dan hebben we het nog niet eens over de voedingswaarde gehad…
  • Een biertje van 0,3 liter kost op het terras al snel 3 euro. Dat is genoeg voor ongeveer een half uur plezier. Voor hetzelfde geld kun je bijna één brood kopen. Dat is genoeg voor ongeveer één persoon om drie dagen lang te ontbijten. Wat denk je dat beter is voor je ochtendhumeur en je energie?
  • Een iPhone 14 kost ongeveer 1.146 euro. Voor hetzelfde geld kun je 327 broden kopen. Dat is genoeg om drie jaar lang te ontbijten!

 

Zo kun je nog veel meer voorbeelden bedenken van producten die veel duurder zijn dan brood, maar veel minder voedzaam of gezond. Denk aan snoep, koekjes, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, etc.

Brood is dus helemaal niet duur. Sterker nog, brood is een koopje! Je krijgt veel waar voor je geld: een lekker, vers, ambachtelijk en vooral gezond product dat je elke dag kunt variëren met verschillende soorten beleg.

Dus de volgende keer dat iemand zegt dat brood duur is, kun je hem of haar met een paar simpele rekensommen laten zien dat dat helemaal niet zo is. En misschien kun je er dan ook nog een extra broodje of een lekker gebakje bij verkopen!

Deel deze column ook gerust met jouw medewerkers en klanten. Hulp nodig? Ik help graag!

 

*Deze column is ook verschenen in vakblad Bakery Next.