Laten we lief zijn voor elkaar

Joep GommansColumns

Het is 18 maart wanneer ik de pen oppak en deze column schrijf. We leven in rare tijden. Alles wat we vandaag kunnen bedenken, alles wat ik vandaag opschrijf kan morgen totaal anders zijn.

Pas 2 weken geleden liep ik rond op Bakkersvak. Het Coronavirus had zijn intrede gemaakt in Nederland, maar de bezorgdheid was nog mild. Handen schudden was nog normaal. Alhoewel de discussie wel al gaande was. Na iedere handdruk keken we elkaar al aan, en volgden de woorden: “Het kan nog wel toch?” Twee weken later moeten we anderhalve meter afstand tot elkaar houden, zijn de scholen dicht, evenementen afgelast en de horeca op slot. En ook andere winkels beginnen hun deuren al te sluiten. Als je thuis kunt werken, blijf je thuis. De grenzen van Europa zijn gesloten. Het luchtruim is grotendeels dicht.

Ook in onze mooie bakkerijbranche zoeken we elke dag naar oplossingen die passen bij deze tijd. Het plakken van strepen op de vloer om de afstand te bewaren. Het opzetten van een bezorgservice. Het aanbrengen van plexiglas om de medewerker van klant te scheiden, en nog veel meer oplossingen zie ik voorbijkomen. Het maakt me trots. Trots op de branche, en het enorme ondernemerschap dat getoond wordt. Trots op jullie allemaal!

Meer dan ooit beseffen we weer welke rol we vervullen in onze maatschappij. We voorzien in een eerste levensbehoefte. En dat vergeten we normaal gesproken wel eens met alle luxe die we in ons land gewend zijn. We horen deze dagen veel lof over onze zorgmedewerkers. En dat is natuurlijk volkomen terecht. Maar vanuit deze positie wil ik ook de enorme waardering uitspreken voor jullie allemaal. De bakkers, verkoopmedewerkers, chauffeurs, schoonmaakmedewerkers, en natuurlijk jullie als ondernemers. Jullie zorgen ervoor dat we het land blijven voeden, en daar mogen jullie heel heel trots op zijn.

In deze tijd beseffen we ook hoe belangrijk sociaal contact is. Hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen. En hoe belangrijk het is om lief voor elkaar te zijn. Mocht je behoefte hebben om even te sparren of heb je hulp nodig, voel je vrij om mij even te contacten. Een belletje, appje of mailtje. En nee, daarvoor krijg je echt niet direct een factuur 😄.

Laten we er samen voor zorgen dat we deze roerige tijden doorgekomen, en dat we er samen sterker uitkomen.

Hulp nodig? Ik help graag!

*Deze column is tevens in gedrukte vorm verschenen in bakkersvakblad Bakery Next